Bivši poslanik VV-a

Bivši poslanik Samoopredjeljenja Haki Abazi navodi da je premijera Albina Kurtija politički uništio Briselski sporazum i dodaje da je Kurti pristao na, kako kaže, "nagodbu" da u zamenu za članstvo u Savjetu Evrope vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, piše Ekonomija onlajn.

Abazi kaže da je nesprovođenje Briselskog sporazuma narušilo i odnose Kosova sa međunarodim saveznicima.

"Kao rezultat ove taktike o kojoj govorim, odnosno neodržavanja izbora na sjeveru zemlje, nesprovođenja Briselskog sporazuma i aneksa u Ohridu, izveštaji međunarodne zajednice će se pogoršati do tačke sankcija, što je problem samo po sebi čak i u okviru strateškog partnerstva koje imamo i treba da imamo sa Evropskom zajednicom za članstvo u Nato i EU, ali sada imamo i to da ćutke, Pokret Samoopredjeljenje, premijer Kurti, prihvata prenos imovine manastiru kao razmenu za članstvo u Savjetu Evrope", kazao je.

Abazi navodi da bi zbog te Kurtijeve "nagodbe" nastao haos u Skupštini Kosova da postoje stranke koje su u opoziciji.

Prema njegovim riječima, Kurti je na vlast došao suprotstavljajući se Zajednici srpskih opština, ali ju je nedavno prihvatio što je, kako kaže, takođe izazvalo nezadovoljstvo unutar pokreta Samoopredjeljenje, ali i u odnosu na javnost.

Smatra da je potpisivanje sporazuma za deeskalaciju situacije na sjeveru kraj pozicije Kosova u pogledu pregovora.

Navodi da vladajuća stranka želi da kapitalizuje glasove na sljedećim izborima.

"Mislim da mi je ta stvar sada poznata, to su taktike, uopšte nema strategije za dijalog, potpisivanje sporazuma o deeskalaciji u Bratislavi je okončalo poziciju Kosova u mogućnosti pregovora. Insistiranje SAD i EU je insistiranje u okviru bezbjednosnog okvira, a ne u okviru normalizacije odnosa. Ne da prizna Kosovo, već da otkloni mogućnost sukoba na Balkanu uz izgovor da Kosovo ne ispunjava svoja obećanja. Ovo Kosovo stavlja u izuzetno težak odnos sa EU i SAD, tako da ne vidim da može biti lakog izlaza iz te situacije osim pokušaja da se kapitalizuje populizam za glasove za sljedeće izbore", kaže Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online