Nezadovoljstvo

Iz Sindikata vatrogasaca na Kosovu kažu da zaposleni platama od 120 eura ne mogu da pokriju ni lične troškove, a da su nezadovoljni i zbog toga što nemaju dodatne nadoknade za noćne smene, prekovremene sate i opasnost na radu, prenosi Teve1.

Šef ovog sindikata Muharem Beka izjavio je da Vlada Kosova ne odgovara na stanje u kome se nalazi vatrogasna služba.

On naglašava da "mizerni uslovi rada" utiču na to da vatrogasna služba nema dovoljno ljudi.

"Situacija se ne pomera, ostali smo u prilično nezavidnoj poziciji, situacija je sve gora... Smanjuje se broj vatrogasaca, a sa izuzetkom tri-četiri opštine, nisu prihvaćeni ni novi tenderi ni novi radnici. Iznenađeni smo ravnodušnim odnosom institucija prema vatrogasnoj službi i problemima koji su se nagomilali. Vatrogascima se ni danas ne nadoknađuje noćna dežurstva za praznike, prekovremeni sati. Ovakva situacija nikome ne odgovara, ni vatrogascima, ni građanima, ni državi", rekao je Beka.

Komandant Vatrogasne jedinice u Mitrovici Tahir Mikulovci za KosovaPress kaže da je najveća problem njegove vatrogasne jedinice nedostatak zaposlenih.

Prema zakonu, kako kaže, u Mitrovici bi trebalo da bude još 15 vatrogasaca.

"Činjenica je da imamo manjak vatrogasnog kadra, ali smo obustavili skoro sve godišnje odmore ove sezone za vatrogasce. Broj vatrogasaca je 32 i to je najveći problem ne samo u Mitrovici, već na cijelom Kosovu, jer po zakonu o zaštiti od požara na 1.500 stanovnika mora da bude jedan vatrogasac. U poređenju sa brojem stanovnika u Mitrovici, imamo oko 15 pripadnika Vatrogasne jedinice manje. Dakle, ovo je najveći izazov ili problem, nedostatak vatrogasaca", kaže Mikulovci.

Iz Vatrogasne brigade Prištine Abdusamed Skadr rekao je da Kosovo ništa ne čini po pitanju vatrogasaca.

"Vatrogasci su kadar Ministarstva unutrašnjih poslova. Kada je riječ o konkursima za prijem vatrogasaca, nešto ne štima, jer je posljednji bio raspisan 2019", kaže Skadar.

Izvor: Kosovo online/TEVE1