Nepravedan tretman

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Kosova Muharem Beka izjavio je da će tražiti od Vlade Kosova da i vatrogasci budu obuhvaćeni dodacima za opasnost na radu koje predviđa novi Zakon o platama, prenosi Front onlajn.

“Tražićemo od vlade one zakonske obaveze koje proizilaze sa novim Zakonom o platama. Vatrogasci su posebno revoltirani zato što nemaju dodatak za rizik na radnom mjestu, mada je zakonom o platama to predviđeno za sva zanimanja u kojima postoji rizik ugrožavanja zdravlja i života”, rekao je Beka.

Prema njegovim riječima, novim zakonom o platama omogućeno je da pojedina zanimanja imaju prava na dodatak, ali da u tu kategoriju nisu uvršteni i vatrogasci.

“Vatrogasci nemaju dodatak za opasnost na radnom mjestu, iako je zakonom o platama predviđeno da usluge koje ugrožavaju zdravlјe i život tokom radne aktivnosti imaju pravo na dodatke", rekao je Beka.

On je istakao da su vatrogasci nepravedno tretirani i da smatraju da su diskriminisani.

Beka kaže da će u slučaju negativnog odgovora od nadležnih, izaći na ulice i protestovati.

“Poslali smo sve detalje i razloge zbog kojih su vatrogasci u grupi rizičnih zanimanja, ali nismo dobili nikakav odgovor. Više nećemo to tolerisati. Onog trenutka kada ne dobijemo odgovor vatrogasci će se organizovati i protestovati”, naveo je on.

Beka je istakao da vatrogasci ne traže ništa više od onoga što im po zakonu pripada.

„Ako ne ostvarujemo pravo na dodatak za rizik, pravo koje nam se ne može uskratiti, onda je to diskriminacija. Nadamo se da će naše institucije konačno shvatiti da smo suočeni sa opasnošću na poslu. Zainteresovani smo za rješavanje problema kroz dijalog. Ne tražimo ništa više, samo ono što nam zakon garantuje”, rekao je Beka.

On je naveo da i u ovom sektoru radnici odlaze, a da su glavni uzrok loši uslovi.

Prema njegovim riječima od januara do danas dvojica vatrogasaca, jedan u Gnjilanu, drugi u Lipljanu, su napustili ovaj posao.

„Razočarani su institucionalnim pristupom i onim što im institucije nude, u pogledu plaćanja i uslova rada. Tako da se paze da za platu koju primaju ne rizikuju zdravlјe”, rekao je Beka.

Izvor: Kosovo online/Front online