Sekretar SDP-a

Sekretar Socijaldemokratske partije Nol Nushi izjavio je da je premijer Albin Kurti krenuo u postepeno povlačenje na sjeveru, koje će se, kaže, završiti Zajednicom srpskih opština koja će Srbima dati veća prava.

Povodom svega što se očekuje u septembru i upozorenja opozicije da bi mogla da sruši vladu, Nushi je rekao da ne zna za konkretne planove za septembar.

"Da li će u septembru biti neke velike reakcije... ne očekujem ništa. Ono što se zna je da u septembru čeka nastavak dijaloga. Na sjeveru se Kurti postepeno povlači, videćemo i kako će se odvijati izbori. Idemo ka onome na šta smo upozoravali - Udruženju koje će Srbima dati još više prava nego što su imali", kazao je Nushi za ABC news.

Govoreći o hapšenju člana Samoopredjeljenja, koji je uhvaćen u Tirani sa velikom količinom droge, Nushi je ocjenio da se tom Pokretu "vraća karma".

Ne slaže se sa ocjenom da je riječ o dobro organizovanoj partijskoj strukturi, već smatra to krivičnim dijelom jednog njihovog člana.

"Ova velika količina koja je zaplenjena, trebalo je da bude zaplenjena na Kosovu. Uhapšeni ima moć odlučivanja u Prištini, pa se nadam da će pravda dati svoju riječ", rekao je Nushi.

Povodom spekulacija da je uhapšeni u rodbinskim vezama sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom, kazao je da ne vjeruje u to, ali da vjeruje da su možda povezani na neki drugačiji način.

Kada je riječ o aferi sa državnim rezervama, o čemu je istraga u toku, Nushi je konstatovao da nema sumnje da je resorni ministar svijestan problema sa pšenicom i uljem, koja nedostaje u državnim rezervama, iako je plaćena.

Ocjenio je da vlada to smatra državnom tajnom da bi sve zataškala.

"Novac je dat, ali dio pšenice i ulja nije stigao na Kosovo. Vlada to razmatra kao državu tajna, sa tendencijom da se afera zataška. Na optužbe sa slikama i fotografijama, vlada uzvraća medijima tako što ih tuži", naveo je Nushi.

Izvor: Kosovo online/ABC news