Nezadovoljstvo

Operativna flota i radnici Odeljenja operativne podrške u Policiji Kosova protestvovali su na svojim radnim mjestima nezadovoljni sistemom po kome se vrednuju plate, odnosno neusklađenosti koeficijenta zarade i posla koji obavljaju zaposleni, prenosi Koha.

Šef Sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri rekao je za Kosova Press da će protest biti nastavljen dok se ne ispune zahtjevi radnika.

"Radnici ove dvije grupe protestuju, ostaju na svom radnom mjestu, ne protestuju na ulici sa transparentima, nego protestuju na radnom mjestu. Njihov jedini zahtjev je da se razvrstavaju u koeficijente na osnovu zanimanja koje imaju. Ovo je zahtjev i obećanje da će biti ispunjen dato je prije nekoliko mjeseci od primjene Zakona o platama. Prošlo je već šest i po mjeseci. Zaposleni čekaju da se neko iz vlasti osvrne ili, tačnije, da dođe neko iz MUP-a", rekao je Zeqiri.

Šef sindikata je pozvao nadležne institucije da razmisle i smire ovu situaciju radi normalizacije rada policije.

"Rješenje je kada dođe neko iz MUP-a i pokaže konkretno od kog datuma će se raditi poboljšanje ili procjena koeficijenta svih ovih profesionalaca koji protestuju, ovo bi bilo najbolje rješenje. Pozivamo ih da u tom pravcu razmisle i smire situaciju kako bi normalno funkcionisali u našem redovnom radu i dužnostima, jer nefunkcionisanje ove dvije jedinice u velikoj mjeri ometa razvoj ili obavljanje redovnih poslova u ostatku policije. Ako se situacija sa ovim zaposlenima ne smiri, negodovanja će se povećati, proširiti, imamo upozorenje ostalih službenika koji će se pridružiti protestu", upozorio je on.

Zakonom o platama, koji je na snazi od februara, utvrđena je vrijednost koeficijenta zarada u javnom sektoru na 105 eura.

Međutim, ovaj zakon je 7. aprila ove godine narodni zastupnik uputio Ustavnom sudu.

S tim u vezi, narodni advokat je primio žalbe od Tužilačkog saveta Kosova, Sudskog savjeta Kosova, opštinskih prosvetnih službenika, medicinskih sestara, ljekara, Sindikata policije, Centralne izborne komisije i drugih institucija i organizacija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore