Fale kadrovi

U vrijeme kada je situacija na sjeveru napeta, Policija Kosova je raspisala nekoliko konkursa za popunu preostalih upražnjenih mjesta, nakon što su je napustili policajci srpske nacionalnosti u novembru prošle godine, a zbog hitnih potreba i nedostatka kadra, morala je i da modifikuje nastavni plan i program, pa se policajci umjesto šest, obučavaju tri mjeseca, piše Kallxo.

Na pojedinim policijskim konkursima prikupljeno je na stotine prijava, kandidati su testirani, a zatim su počeli da pohađaju glavnu obuku.

Policija Kosova je prošlog mjeseca primila 490 novih pripadnika u svoje redove, uglavnom iz albanske, ali i iz manjinskih zajednica, koji su počeli sa radom, nakon obuke, koja se trajala samo tri mjeseca, a ne šest, kao u slučaju prethodnih generacija.

Policija Kosova je za Kallxo navela da je na osnovu procjena, a zbog hitnih potreba za popunjavanjem radnih mjesta i operativnih potreba, kao i nakon ostavki policajaca iz srpske zajednice, radi kadrovskog popunjavanja, modifikovala svoj nastavni plan i program, ali uvijek zasnovana na prethodnim modulima.

"Kao što je poznato, različite generacije kadeta Policije Kosova su završile osnovnu obuku u različitim rokovima, u zavisnosti od procjena nadležnih organa", naveli su iz Policije Kosova, dodajući da će policijski službenici biti spremni da počnu da obavljaju posao i da će svi nastaviti obuku na terenu, prema programu.

Predsjednik Sindikata policije Imer Zeqiri rekao je da takva situacija ne bi trebalo da potraje.

"Vjerujem da je ova posljednja generacija imala tri mjeseca, jer je trebalo da se popuni i ne vjerujem da su to uveli kao princip obuke, jer je to neprihvatljivo", kaže Zeqiri.

Upitno je, kaže, da li je moguće dobiti profesionalne kadrove, uz osnovnu obuku koja traje samo tri mjeseca.

"Za nas je neprihvatljivo ako su odlučili da tako rade zauvijek. Ako su to uveli kao novi program obuke, možda je to zbog budžeta, ali to ne bi trebalo da se desi, jer ne možete da dobijete sva potrebna znanja za tri mjeseca, ponekad ne možete ni za šest mjeseci", dodaje Zeqiri.

Neodgovarajuća obuka može predstavljati opasnost za društvo, i za mlade policajce, jer neće imati iskustva, i kada budu suočeni sa različitim situacijama, opasnim ili onim koje zahtjevaju stručnu intervenciju, neće biti spremni da reaguju.

Dodao je da, u ovakvim slučajevima, ako se desi da mladi policajac prekorači svoja ovlašćenja, krivica ne treba da padne samo na njega, već i na instituciju bezbjednosti.

"Ako je ovo pitanje i pritisak politike, onda će to biti još neprihvatljivije", rekao je Zeqiri.

Advokat i bivši policajac Ridvan Kajtazi kaže da je smanjenje osnovne obuke urađeno zbog okolnosti koje su se pojavile posljednjih mjeseci na sjeveru Kosova.

On dodaje da tri mjeseca osnovne obuke za mlade kadete nije dovoljno vremena, ali ističe da je obuka bila intenzivna.

"Zapravo, obuka koju su skratili u smislu perioda, nastavnog plana i programa je napravljena da bude intenzivna kako bi se ceo period uključio što je prije moguće. Ne sme se zaboraviti činjenica da po završetku osnovne obuke ti policajci imaju i terensku obuku, odnosno da policajci koji imaju određene činove predvode nove kadete", dodaje on.

Kajtazi kaže da treba raditi isto kao i ranije, kada je osnovna obuka za nove policajce bila šest mjeseci.

"Sada imamo prijem novih službenika srpske zajednice, znamo sa čime se suočavaju na sjeveru, ali je dobro da se period obuke vrati na šest mjeseci ili čak i više od šest mjeseci, kako bi novi policajci izašli sa akademije profesionalizovani, spremni da odgovore izazovima, sa ovlašćenjima koja su definisana zakonom", rekao je Kajtazi.

Bivši direktor policije Rashit Qalaj skraćivanje ovog roka naziva greškom, ali i on konstatuje da je to možda povezano sa situacijom koja je nastala na sjeveru.

"Oni kadeti koji odlaze nemaju mogućnost da se obučavaju, posebno za obuku koja je osjetljiva, tu je i upotreba oružja, zatim poštovanje ljudskih prava. Mislim da je to greška iako mislim da je to možda učinjeno zbog potreba na sjeveru i to je razlog zašto je Generalna uprava policije sprovela takvu akciju", kaže Qalaj.

On čak pominje i činjenicu da Policija Kosova ne treba da nasjeda na potrebe politike da regrutuje nove policajce sa skraćenom osnovnom obukom i šalje ih na ulicu.

"Iako osnovnu obuku potom prati i terenska obuka, gdje kadete prate iskusni policajci, obuka se ipak mora raditi sedam mjeseci kako bi kadeti bili obučeni u svim oblastima predviđenim programom", rekao je o.

Qalaj kaže da je takva situacija bila samo u slučaju kada je došlo do formiranja Policije Kosova, dok je za vrijeme Unmika osnovna obuka skraćena, zbog formiranja "sada ključne bezbjednosne institucije na Kosovu".

Izvor: Kosovo Online/Kallxo