Portparol EU

Portparol Evropske unije Petar Stano potvrdio je za Gazetu Express da je EU primila pismo 56 parlamentaraca upućeno Briselu, Vašingtonu i Londonu u kome se zahteva promjena politike prema Beogradu, ali da ne može da komentariše kakav će biti odgovor visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella.

"Po pravilu, ne komentarišemo javno prepisku koju je visoki predstavnik primio od raznih sagovornika. Ako relevantni akteri pišu visokom predstavniku, on odgovara relevantnim kanalima, mi se ne dopisujemo preko medija. Možemo potvrditi da je visoki predstavnik upravo primio ovo specijalno pismo od 56 poslanika iz nekih zemalja članica EU i nekih drugih država", rekao je Stano.

Stano kaže da je spoljna politika EU jednoglasna, dodajući da Unija broji hiljade parlamentaraca.

"Podsjetimo da EU ima 27 država članica sa 27 parlamenata i hiljadama parlamentaraca. Spoljnu politiku EU i pristupe partnerima jednoglasno formira 27 država članica koje predstavljaju njihove vlade. EU je neutralni posrednik u dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Stano.

Kaže da EU procjenjuje angažovanje strana u dijalogu na osnovu njihovih pojedinačnih zasluga i izvještaja državama članicama i dodaje da je EU uputila zahtjeve obema stranama da razreše trenutne tenzije i da omoguće nastavak procesa normalizacije.

Takođe, Stano je rekao da Evropska unija prati Srbiju da li ispunjava uslove i da je spremna da preduzme mere u slučaju neuspeha.

"Države članice se konsultuju o akcijama EU i Unija blisko sarađuje sa svojim partnerima, posebno sa SAD. EU trenutno pažljivo prati ispunjavanje zahtjeva EU od strane Srbije i spremna je da preduzme mjere u slučaju nepoštovanja ovih zahtjeva", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express