Narod pati!

Povodom izjave premijera Kosova Albina Kurtija da su budžetski prihodi povećani za 15 odsto, a da je u junu nivo inflacije značajno opao i to na samo 2,8 odsto, reagovali su predstavnici opozicije koji ukazuju da takve brojke nisu tačne, da nije došlo do promjena u fiskalnoj politici kojima bi se opravdali takvi rezultati, kao i da su cijene osnovnih proizvoda i dalje visoke, prenosi Teve1.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala rekao je, komentarišući Kurtijevu izjavu nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, da su cijene osnovnih životnih namirnica ostale iste.

"Istina je da brojke koje je Kurti predstavio nisu tačne, jer nemamo nijedan ekonomski parametar kojim bi Kurti mogao da se opravda, koje korake su preduzeli da danas mogu da smanje inflaciju? Ima samo kretanja cijena nekih proizvoda, ali osnovni proizvodi potrošačke korpe se nisu pomerili i cijene su iste", rekao je Shala.

Da cifre koje je izneo Kurti "ne piju vodu" rekla je i poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku Rexhepi.

"Inflacija je u porastu i za dva mjeseca cijene još više porasle, plate su iste i mnoge nacrte zakona vraća Ustavni sud i ništa dobro se ne radi za građane Kosova", kaže Rexhepi.

Ekspert za ekonomiju Muhamet Mustafa je istakao da nema promjena u fiskalnoj politici i da su cijene i dalje visoke.

"Inflacija kao cifra je u najmanju ruku djelo i rezultat aktuelne vlade, jer nema promene fiskalne politike, niti mjera koje se preduzimaju u vezi sa pitanjem inflacije. Postoji stagnacija inflacije i nekih cijena, ali je potrošačka korpa i dalje visoka", naveo je Mustafa.

Izvor: Kosovo online/Teve1