Strategija terora!

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez kaže da je poruka koju je Vlada Kosova poslala odbijanjem žalbe Klana Kosova jasna, te da za cilj ima da se uplaše svi mediji pokazujući im da vlada ima moć da zatvori glavnu privatnu televiziju za nekoliko nedjelja, prenosi Albanian post.

Gutiérrez je šokiran načinom na koji je Ministarstvo odbilo žalbu Klana Kosova, a taj čin za njega je pokazatelj "nemilosrdne vlade" i "jasno je upozorenje drugim nezavisnim medijima".

"To je strategija terora slična onoj koju vidimo u Rusiji i Bjelorusiji", rekao je Gutiérrez za Albanian post.

Ranije je Komisija za razmatranje žalbi za registraciju preduzeća Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine saopštila da je odbila žalbu televizije Klan Kosova za vraćanje dozvole za rad.

Obrazloženje za suspenziju sertifikata je bilo da su u registracionim dokumentima kompanije koja je vlasnik predmetnog biznisa "KGO Media Invest DOOEL", opštine na Kosovu predstavljene kao gradovi Srbije, što predstavlja prekršaj Ustava.

"Ovo je zaista crn dan za sve demokrate i za sve one koji su se, poput mene, nadali evropskim integracijama Kosova. Antidemokratska praksa klana Samoopredjeljenja daće argumente onima koji ne žele Kosovo u Evropi. Žao mi je naroda Kosova koji ovo nije zaslužio", dodao je Gutiérrez.

Prema njegovim riječima, ta odluka je politički motivisana, jer je Samoopredjeljenje učinilo sve što je u njegovoj moći da obezbjedi zatvaranje medija koji je zamagljivao njihove interese.

"Naravno da je odluka politički motivisana! Ako analiziramo istoriju ove afere, jasno je da su Samoopredjeljenje i njeni servilni opunomoćenici u administraciji učinili sve što je u njihovoj moći da osiguraju gašenje medija koji je zamagljivao njihove interese. Vlada i njeni naslednici će učiniti sve, čak i ako to podrazumeva korišćenje laži i manipulacije", dodao je.

Za Gutiérreza ovaj slučaj označava pobjedu interesa Samoopredjeljenja nad pravom građana Kosova na pristup pluralističkim informacijama.

Advokat Yll Zekaj, objasnio je za Albanian post, da onog trenutka kada je žalba odbijena, znači da se TV Klan Kosova oduzima poslovna potvrda.

Dodaje da sada kao rješenje ima samo sudski postupak.

Zekaj kaže da "Klan Kosova mora da podnese tužbu Privrednom sudu, upravnom odjeljenju sa prijedlogom za određivanje privremene mjere, zatim sud ima rok od tri dana da odluči o razmatranju te tužbe".

Ako Privredni sud, odnosno upravno odjeljenje, odluči po žalbi Klana Kosova, onda se medij zatvara, jer nema dozvolu za poslovanje na Kosovu.

Prema Gutiérrezovim riječima, očekuje se da će ta odluka stvoriti atmosferu "straha" u medijima na Kosovu.

"Očigledno je cilj Samoopredjeljenja da zastraši sve medije, sve novinare na Kosovu. Ali, novinari nisu jedine žrtve ovih antidemokratskih praksi: zatvaranjem Klan Kosova odlaskom kod pogrešnog organa, koristeći pogrešnu pravnu osnovu i zasnivajući svoju odluku na dokumentima koji jednostavno ne postoje, nasljednici Samoopredjeljenja žele da pokažu cijelom kosovskom stanovništvu da su iznad zakona i da mogu da se izvuku sa bilo čim", rekao je Gutiérrez.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post