Tehnička greška

Privredni sud Kosova je odložio izvršenje odluke Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine da se privatnoj televiziji Klan Kosova oduzme dozvola za rad.

U odluci se precizira da se odluka resornog ministarstva odlaže do donošenja konačne odluke suda.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine je 28. jula donelo konačnu odluku da televiziji Klan Kosova oduzme dozvolu za rad jer se u registarcionim dokumentima ovog medija dva grada na Kosovu, Peć i Đakovica, pominju kao deo Srbije.

Nadležno ministarstvo optužuje televiziju Klan Kosova da je time "prekršila Ustav Kosova", što ovaj medij negira uz navode da se radi o tehničkoj grešci.

Na odluku Vlade Kosova da oduzme dozvolu za rad jednom mediju reagovala je Evropska unija i ambasadori zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija), koji su izrazili zabrinutost i ocenili da bi takva odluka mogla imati posledice po medijski pluralizam na Kosovu.

Klan Kosova je naveo da "ni pod kojim uslovima neće prihvatiti takav autoritaran pristup" državnih institucija, te da će pravdu potražiti na sudu.

Ova televizija se nadležnom sudu obratila nakon što je Ministarstvo industrije, preduzetništva odbilo njihovu žalbu, te poručilo da je njihova odluka o oduzimanju dozvole za rad konačna.

Uz Klan Kosova su stali i novinari drugih medijskih kuća, koji su već protestvovali ispred Vlade a 1. avgusta bojkotovali konferenciju za novinare ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rozete Hajdari.

Reagovao je i generalni sekretar Federacije evropskih novinara (FGE) Ricardo Gutierrez uz poruku da su Kosovo zahvatili "crni dani državne cenzure".

Privatna nacionalna televizija Klan Kosova počela je sa emitovanjem 17. februara 2009. godine.