Analitičari Shkelzen Gashi i Belgzim Kamberi saglasni su da premijer Albin Kurti nije spreman za formiranje Zajednice srpskih opština te da, iako je prihvatio sporazum u Ohridu, a samim tim i osnivanje ZSO, odugovlači sa nacrtom statuta Zajednice i tako "kupuje vrijeme", prenosi Gazeta express.

Iako Albin Kurti kaže da želi primjenu svih tačaka sporazuma o normalizaciji sa Srbijom i to "bez uslova", što podrazumijeva i formiranje ZSO, Gashi tvrdi da premijer zapravo ne iskazuje bezuslovnu spremnost za formiranje Zajednice.

"Premijer Kosova ne izražava spremnost da se formira Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom bezuslovno. Naprotiv", rekao je Gashi.

Belgzim Kamberi iz Instituta za društvene politike kaže da je Kurti prihvatio osnivanje Zajednice prilikom prihvatanja Sporazuma od 27. februara, na osnovu francusko-njemačkog prijedloga, a potom i njegovog aneksa sa sastanka u Ohridu 18. marta.

Dodaje da je Kurti sam potvrdio da taj tekst sadrži ZSO.

Prema Kamberiju, iako je Kurti prihvatio Zajednicu, on kupuje vrijeme izbjegavajući pisanje nacrta statuta.

"Premijer je prihvatio osnivanje Zajednice, ali sada ne predlaže nacrt statuta, vjerovatno pokušavajući da dobije na vremenu ili da promeni 'okvir' Zajednice u pravcu 'hrvatskog modela', što je njegova vizija ZSO", kazao je Kamberi.

Podsjeća da postoji međunarodni konsenzus da okvir unutar kojeg bi Zajednica trebalo da se osnuje obuhvata sporazume iz 2013. i 2015. godine, odluku Ustavnog suda i pismo Federice Mogherini, a ne treba zaboraviti ni američki stav da Zajednica treba da bude koordinacija postojećih nadležnosti koje imaju opštine.

"Ništa ne sprečava premijera Kurtija da uključi elemente svoje vizije u nacrt statuta. Jasno je da je cilj da se buduća Zajednica uklopi u okvir dogovora iz 2013. i 2015. godine i odluke Ustavnog suda Kosova, što podrazumijeva više od 'hrvatskog modela', ali i manje od zahtjeva predsjednika Srbije i Srpske liste na Kosovu", dodao je Kamberi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express