Uticajni advokat

Advokat Besnik Berisha rekao je da je do njegovog hapšenja po nalogu državnog tužioca Rasima Malokua došlo jer je, prema njegovim riječima, napao vladu, prenosi Koha.

Berisha je na konferenciji za novinare rekao da neće prestati s razotkrivanjem "skandala moćnika".

"Danas sam pred vama da otkrijem jedno od skandaloznih hapšenja. Od dana kada sam nepravedno lišen slobode na zahtjev tužioca, obećao sam sebi da neću prestati da radim na razotkrivanju skandala onih koji su plaćeni našim porezima i neću prestati da štitim sve advokate. Besnik Berisha nije počinio nikakav zločin, ja sam bio sankcionisan zbog emisije uz kojoj sam rekao da vlada pokušava da prikrije skandal zbog embarga na oružje", rekao je Berisha.

Podsjetimo, advokat Berisha otkrio je prošle nedjelje da, s obzirom da Kosovo zbog aktuelne situacije i kaznenih mjera SAD i EU zbog odbijanja vlade da deeskalira situaciju na sjeveru, ne može da uveze oružje, čak ni iz Albanije, Kosovo pokušava da sudskim odlukama omogući da se oružje oduzeto od građana, stavi na raspolaganje policiji.

Prema njegovim riječima, tužilac Maloku nije imao pravo da naredi njegovo hapšenje.

"Imamo neku vrstu imuniteta bez krivičnog djela, koju samo sudija ima pravo da oduzme advokatu. Tako da sam lišen odlukom tužioca koji nije imao ovlašćenje da me uhapsi i kako smo mi shvatili manipulisao je. Tražio sam dokaze za koje sam optužen, a on je rekao da ih nema kod sebe. Obrazloženo je da nema dokaza, a ja sam čekao da shvatim razlog hapšenja", rekao je on.

Berisha je osumnjičen za krivična djela "pružanje pomoći počiniocima nakon izvršenja krivičnih djela", "ometanje dokazivanja ili službenog postupka", "vršenje uticaja", "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i "primanje mita".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore