Provjera...

Advokat Besnik Berisha istakao je da se kroz proces provjere u pravosudnom sistemu koji je ministarka pravde Albulena Haxhiu danas dostavila Skupštini Kosova, vlast miješa u pravosudni sistem, koji treba da bude nezavisni organ, prenosi Ekonomija onlajn.

Berisha je reagovao na izjave premijera Kosova Albina Kurtija koji je optužio sudije i tužioce da izdaju blage kazne u slučajevima seksualnih napada, rekavši da time vlada preti sudijama i tužiocima da će ih udaljiti sa radnog mjesta kroz proces provjere.

"Dovoljno je pročitati cifre i shvatiti koji je to minimalni broj sudija i tužilaca koje će vlast 'provjerom' razriješiti. Ako se to ne zove miješanjem u pravosudni sistem kao nezavisni stub države i ustavnu kategoriju, onda se ništa ne može nazvati miješanjem", rekao je on.

O ovoj intervenciji, kako ju je nazvao Berisha, ćute i Sudski i Tužilački savjet.

"Sudski i Tužilački savjet su se potčinili i ćute kao da su zločinci, a ne oni koji u većini slučajeva dijele pravdu. Ćutite dok vlada potpuno ne preuzmije podjelu pravosuđa, a Ministarstvo pravde vođenje Tužilaštva", naglasio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online