Politička naivnost

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi smatra da je premijer Albin Kurti donosio pogrešne odluke vezane za sjever Kosova, počevši od one za registarske tablice do, kako je rekao, nepotrebnih izbora na sjeveru, prenosi Ekonomija onlajn.

"Greška je sve što je premijer uradio na sjeveru do danas, greška je bila i odluka o tablicama, jer je to izazvalo izlazak (Srba) iz institucija, barikade, pa te nepotrebne izbore na sjeveru", naveo je Krasniqi.

Ističe da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar od početka upozoravao da se "ta pitanja ostave po strani", ali da Kurti nije poslušao savjete.

Komentarišući povlačenje dijela policije sa sjevera, Krasniqi ocjenjuje da je Kurti "sateran uza zid" zbog  međunarodnih pritisaka.

"Sada dolazi na poziciju na kojoj je trebalo da bude prije nekoliko mjeseci i ne bi bilo ovakvih incidenata i ovog velikog pritiska. To zapravo pokazuje da je ili postojala koordinacija sa Srpskom listom i Rajdoičićem kako bi se napravila destabilizacija i olakšao težak položaj Vučića u Srbiji zbog pozicije koju ima u odnosu na Rusiju, ili je to potpuna politička naivnost. Ne mogu da razumijem čemu svo ovo ulaganje policijskih napora, sav taj međunarodni pritisak da bi se opet vratio na tačku na kojoj smo mogli da budemo na početku", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online