Skandal!

Osnovno tužilaštvo u Prištini uzelo je iskaze od zamjenika premijera Besnika Bislimija i ministra finansija Hekurana Muratija o nasilju u Skupštini Kosova, prenosi Klan Kosova.

Kako ovaj medij saznaje iz izvora u Tužilaštvu, Bislimi je saslušan kao osumnjičeni, a Murati kao oštećeni.

Pozivi za saslušanje poslati su i dvojici poslanika Demokratske partije Kosova, Mergimu Lushtakuu i Bekimu Haxhiuu, ali se oni još nisu pojavili u Tužilaštvu. Njih dvojica takođe treba da budu saslušani kao osumnjičeni.

Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je pokrenulo istrage povodom događaja koji su se odigrali u Skupštini, kada je došlo do fizičkog obračuna između poslanika Samoopredjeljenja i PDK i ovlastilo policiju da preduzme potrebne radnje.

Mergim Lushtaku je objavom na Facebooku potvrdio poziv Tužilaštva, uz napomenu da će se pojaviti čim se ročište zakaže. On je najavio i da će tužiti zamjenika premijera Besnika Bislimija i ministre Hekurana Muratija i Albulenu Haxhiu zbog napada.

Incident u parlamentu počeo je kada je Bislimi pocepao transparent "zdravo" koji su postavili opozicioni poslanici.

Nakon toga je reagovao poslanik PDK Mergim Lushtaku koji je prišao Kurtiju za govornicom i polio ga vodom iz čaše. Na to je ustao Besnik Bislimi i gađao flašicom vode Lushtakua.

U opštem metežu i razmeni udaraca između poslanika i ministara iz redova Samoopredjeljenja i poslanika opozicione PDK na video snimku se vidi kako u jednom trenutku Bislimi dobija i šamar. Zatim potpredsjednik vlade pokušava da se obračuna sa ljudima ispred njega nasumično udarajući rukama.

Kurtija je za to vrijeme obezbeđenje uspjelo da skloni u stranu, a u gužvi je zamalo ostao bez sakoa.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova