Bivši pukovnik KBS

Bivši pukovnik KBS Afrim Veseli poručio je u intervjuu za Gazetu blic da neće biti rata na Kosovu i pozvao na smirenost bez panike, apelujući na građane da ne slušaju previše političare.

Veseli je tako reagovao nakon izjava potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija koji je upozorio da "može doći do napada iz Srbije", dok je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz poručila da "ideja o razmjeni teritorija može doneti rat na Balkanu".

On dodaje da se svaka zemlja u miru priprema za mogući rat.

"Smatram da je bezbjednosna situacija na Kosovu krhka, ali nema elemenata njene eskalacije u smislu moguće agresije Srbije. Zato apelujem na građane da budu mirni, da žive normalno, da razvijaju privredu, da ne slušaju naše političare koji pominju rat u svakoj drugoj riječi. Mislim na posljednju izjavu zamjenika premijera Bislimija koji kaže da se svaka zemlja mora pripremiti za rat, pravilo je da se svaka zemlja koja je u miru sprema za potencijalno mogući rat. Priprema se i Kosovo, a njegove snage obezbjeđuju i odbranu", rekao je Veseli.

Naglašava da takve izjave, ipak, izazivaju paniku u javnosti.

"Što se manje pominje riječ rat, biće bolje za građane, ali je dužnost institucija da se pripreme za uspješnu odbranu bezbjednosti i ustavnog poretka zemlje. Ali, ipak, treba nam što manje takvih izjava“, kaže on.

Veseli ocjenjuje da vlada takve izjave daje da bi prikrila neuspjehe i u izborne svrhe.

"Ako misle da ratom prikriju učinjeno ili neurađeno u ekonomskom i u drugim aspektima, greše. Ni Kosovo ni Srbija ne mogu da započnu rat, to treba da im je jasno, jer je Nato na Kosovu. Kosovo štiti Nato, KBS i naša policija, a građanin Kosova treba da bude miran. Ako hoće rat, neka odu u Ukrajinu da vide šta je rat, to je za narod koji ga hoće, mi građani Kosova ne želimo rat, ali u slučaju eventualne agresije branićemo se", naglašava bivši pukovnik.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic