Izvještaj Revizora

Ambasadori Kosova u Kataru, Velikoj Britaniji, SAD i Francuskoj prekoračili su granice troškova zakupnine stanova, objavila je revizorska služba, prenosi Reporteri.

Revizor je objasnio da u izvještaju za 2022. godinu Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, kada su troškovi života bili veći od kriterijuma preko kojih se određuju granice zakupnine za stanovanje, generalni sekretar može dozvoliti prekoračenje ovog limita za ambasadore u zemljama "grupe jedan" do 700 eura, dok u "zemljama grupe dva" do 300 eura.

„Identifikovali smo da je u četiri slučaja, ambasade u Kataru, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD i Francuskoj za troškove zakupnine postojala odobrenja preko dozvoljenog ograničenja koja se kreću od 800 do 2.000 eura“, navodi se u izveštaju revizora.

Prema Revizoru, pored troškova ambasadora, bilo je i viška troškova zakupnine za ostalo osoblje.

„Razlog za ove ekscese bilo je povećanje cijena zakupa i izbor stambenih naselja“, navodi se u izvještaju.

Prema revizoru, prekoračenje zakupnine utiče na povećanje neplaniranih troškova Ministarstva, za šta je takođe postojala preporuka ministarki Doniki Gërvalli-Schwarz.

„Ministarstvo mora uspostaviti efikasne kontrole koje sprečavaju prekoračenje troškova zakupnine prema pravilima koje definiše Ministarstvo. Takođe, MSP treba da vodi računa o ekonomičnijem upravljanju izdavanjem stanova“, navodi se u izvještaju.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saglasilo se sa ovim nalazom revizorske institucije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri