Potpredsjednica LDK-a

Potpredsjednica Demokratskog saveza Kosova Jehona Lushaku-Sadriu, reagujući na navode da je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz sprečila ambasadora u Berlinu da komunicira sa njemačkim vlastima, ocjenila je da je Gërvalla-Schwarz "neuki i opasan ministar" koji je "zgrabio za gušu" ceo diplomatski kor Kosova i drži ga kao taoca.

"Kao nikada do sada, ambasadorima Kosova je zabranjena komunikacija sa spoljnim svijetom, što je bila glavna aktivnost koju je trebalo da rade", ukazala je Lushaku-Sadriu na Facebooku.

Kako navodi, mora se imati "totalitarni žar" da bi se nametnula netransparentnost i kontrola do tog nivoa.

"Morate biti amater u diplomatiji da biste ostavili ambasadore bez minimalnih informacija; bez podrške i komunikacionih mostova koji bi koristili našoj spoljnoj politici. Izvještaji naših ambasadora u SAD i Njemačkoj govore o jadnom tretmanu ministarstva. Sve ovo, u vrijeme kada su Kosovu potrebne diplomatske ofanzive", navodi ona.

Dodaje da se diplomatskim ofanzivama potvrđuje pravo Kosova na njegove ciljeve, te da su potrebna nova poznanstva što, kako navodi, produbljuje odnose sa prijateljskim zemljama, obezbjeđuje harmoniju djelovanja u procesu članstva u međunarodnim organizacijama i otvara vrata Kosovu kroz svjetske kancelarije.

"Ali ne, danas je Kosovo osuđeno i pod sankcijama! Kurti i Gërvalla-Schwarz bodu strane diplomate kao rutinski obrok; bacaju ih na svoje društvene mreže kao 'biser' za ponos. Oni stvaraju zabunu među građanima time što se predstavljaju kao žrtve. Sve to na štetu Kosova. U spoljnoj politici posljedice neuspjeha su velike i dugotrajne. Građani će još dugo osjećati negativan uticaj sadašnjih akcija, stvarajući težak teret za budućnost Kosova u međunarodnoj areni", poručila je Lushaku-Sadriu.

Izvor: Kosovo Online