Partnerstvo s narodom Kosova

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da je evropski plan za rješavanje kosovskog pitanja doba" i da ne podilazi nijednoj strani.

Escobar je istakao da je najbolje rješenje za izlazak iz krize na Kosovu to da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke koji je predstavila Evropska unija. 

"Imamo pozitivne naznake da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da to prihvati, ali premijera Albina Kurtija treba još malo nagovarati", rekao je Escobar novinarima u Zagrebu, pred dolazak na današnji Dubrovnik forum.

Na pitanje šta će biti posljedice ako Beograd i Priština ne ispune zahtjeve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, Escobar je odgovorio da će time obje strane izgubiti brojne prilike.

"Posljedice nisu kaznene mjere, nego su to propuštene prilike koje će obje zemlje izgubiti ako odbace prijedlog za izlazak iz krize", rekao je Escobar, dodajući da za Prištinu to znači udaljavanje od bliskih međunarodnih i partnera u regionu, a za Beograd odmicanje od ulaska u EU.

"Naše partnerstvo sa Kosovom je partnerstvo s narodom Kosova, a ne s jednom strankom ili političkom figurom. Naša predanost Kforu i ulaganje u budućnost Kosova ostaje i dalje snažno", zaključio je Escobar.