Najgori scenario

Član Predsjedništva PDK Adri Nurelari izjavio je da je situacija zabrinjavajuća nakon što je Evropska unija uvela sankcije Kosovu, jer nije preduzelo korake ka deeskalaciji situacije na sjeveru, prenosi Teve 1.

Kako kaže Nurellari, ne radi se samo o sankcijama, ili jednom imenu, već o odnosima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije sa Kosovom.

“Izolacija je tek počela kada su u pitanju zemlje koje su kumovale stvaranju države Kosovo. Uz oštre reakcije i sankcije, Kosovo je u Evropi jedina agresivno sankcionisana zemlja, zajedno sa Rusijom, Belorusijom i Republikom Srpskom, odnosno Miloradom Dodikom”, rekao je Nurellari.

Dodao je da sve što se događa nije slučajno, već je kontinuitet politike premijera Albina Kurtija, koji, kako navodi, uvijek ide do ivice, pa se onda povlači.

Prema njegovoj ocjeni, najgori scenario za Kosovo bio bi da se Kfor vrati u neki drugi status, sa aktivnostima koje pi prevazilazile Ustav Kosova, odnosno da se vrati u period prije proglašenja nezavisnosti, kada je ta Misija preuzimala i policijske dužnosti.

“To više ne bi bio kao što Ustav Kosova predviđa, treći stepen bezbjednosti, već bi Kfor preuzeo i patroliranje i organizovanje javnog reda na sjeveru i to bi bilo kršenje deklaracije nezavisnosti i neuspjeh”, rekao je Nurellari.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info