Dijalog sveden na minimum

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Adri Nurellari kaže da je dijalog Kosova i Srbije sveden na minimum i navodeći da je aktuelna Vlada Kosova neodgovorna poručuje da će morati da plati cijenu za popravku štete načinjenu u odnosima sa međunarodnim partnerima, prenosi Teve 1.

"Pitanje dijaloga je svedeno na minimum i na dosadnu i beskrajnu temu. Ako smo prije dvije godine imali pisma najviših zvaničnika SAD u kojima se govori o dijalogu koji bi doveo do priznanja, sada se govori o dijalogu koji se odugovlači na neodređeno vrijeme, a Zajednicu srpskih opština bi Kosovo trebalo da proguta u zamjenu za formalno priznanje, odnosno zatvaranje poglavlja jednom za svagda. Ali, ono što će neodgovorna vlada morati da uradi, to je da plati da popravi štetu u odnosima sa međunarodnim partnerima", rekao je.

Nurellari kaže da će biti teško da strane pregovaraju, sve dok Kosovo nema zvaničan nacrt prijedloga statuta.

"Prvo, ovo je nagomilana greška vlade, drugo, treba videti još jednu fundamentalniju grešku, a to je nepostojanje prijedloga nacrta statuta vlade. Dakle, tvrdoglavost da se predlaže nacrt statuta, koji bi jasno razjasnio stavove Kosova, ostavio je razlog i opravdanje stranim partnerima da predlažu svoje nacrte. To otežava njihove pregovore, jer Kosovo nema svoj formalni prijedlog", izjavio je.

Dodaje da "nažalost, Kosovo pati i snosi cijenu zbog kompleksa premijera Kurtija".

Izvor: Kosovo online/Teve 1