Na nivou lidera

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell potvrdio je da će se naredne nedjelje održati sastanak Kosova i Srbije.

“Pozvaću dvije strane, Kosovo i Srbiju, na sastanak za upravljanje kriznim situacijama ovde u Brisel sljedeće nedjelje”, rekao je Borrell novinarima u NATO u četvrtak, 15. juna, gdje učestvuje na sastanku ministara odbrane ove organizacije.

Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje da se radi o sastanku na nivou lidera Srbije i Kosova, odnosno predsednika Aleksandra Vučića i premijera Albina Kurtija.

Diplomatski izvori su podvukli da se ovaj budući susret ne može smatrati rundom dijaloga već sastanakom o upravljanju krizom.

Da neće nastaviti proces dijaloga dok se ne smire tenzije na sjeveru Kosova, Borrell je potvrdio u četvrtak, 14. juna, u pismu upućenom premijeru Kurtiju.

Šef evropske diplomatije je ocjenio važnom saradnju EU sa NATO, pogotovo u svijetlu tenzija na sjeveru Kosova.

Potvrdio je da Brisel i dalje radi na utvrđivanju činjenica šta se tačno dogovodilo prilikom "hapšenja" trojice policajaca sa Kosova.

“U međuvremenu, moramo da pozovemo na smirivanje situacije na terenu. Svakim danom vidimo da se situacija pogoršava. Ponovo smo u režimu upravljanja krizom”, naglasio je Borrell.

Najava mogućeg susreta Vučića i Kurtija dolazi u trenutku kada su napetosti na sjeveru Kosova, naseljenom većinom srpskom zajednicom, intenzivirane.

Tenzije su počele 26. maja kada je Policija Kosova pomogla albanskim gradonačelnicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da pristupe opštinskim objektima, uprkos protestu lokalnih Srba.

Ovi gradonačelnici izabrani su na izborima 23. aprila, koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.

Napetosti su kulminirale 29. maja, kada se lokalno srpsko stanovništvo sukobilo s pripadnicima KFOR-a.

U sukobima sa obe strane povređene su desetine ljudi.

Policija Kosova je nekoliko dana nakon toga, 13. juna, u Sjevernoj Mitrovici uhapsila Miluna Milenkovića, za kog je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao da je osumnjičen kao jedan od organizatora događaja u Zvečanu 29. maja.