Savjet

Politički analitičar i poznati advokat Azem Vllasi savjetovao je premijera Kosova Albina Kurtija da ne zaoštrava odnose sa našim zapadnim prijateljima.

Vllasi je rekao da nije vrijeme da se Amerikancima pokažu zube po ovom pitanju, kako kaže banalno, kao što je to u svoje vrijeme činio "čika" Enver (Hoxha).

“Sa barikadiranjem načelnika tri sjeverne opštine u njihovim kancelarijama ili drugdje, bez mogućnosti da obavljaju posao za koji su izabrani, situacija se tamo ne mijenja. Postoje samo tenzije. Premijeru Kurtiju ne vredi da zaoštrava odnose sa našim zapadnim prijateljima. Nije vrijeme da "pokazujemo zube" Amerikancima u ovoj banalnoj stvari kao čika-Enver u svoje vrijeme iz hermetički zatvorene Albanije. Pitanje je u Zajednici opština sa srpskom većinom”, rekao je, između ostalog, Vllasi za IndeksOnline.

Takođe, rekao je da sva ova dešavanja na sjeveru režira Beograd. To bi, smatra Vllasi, trebalo da bude isključivo unutrašnji rad i obaveza Kosova koja proizilazi iz sveobuhvatnog Ahtisaarijevog plana, u okviru kojeg je Kosovo proglašeno nezavisnom državom, što Srbija nije prihvatila.

„Asocijacija treba da bude vid saradnje opština sa srpskom većinom po nekim pitanjima od njihovog interesa, u okviru ustavno-pravnog sistema Kosova. Statut ove Asocijacije treba da izradi Vlada Kosova, a ne Beograd ili Edi Rama ili bilo ko drugi. Tada će se mnoge stvari normalizovati na sjeveru Kosova i sa srpskom zajednicom na Kosovu. Sve dok vlast u Beogradu bude tretirana kao partner po unutrašnjim pitanjima Kosova, nikada neće doći do normalizacije između dvije države i Srbija će ovdašnje Srbe instrumentalizovati za svoje interese i potraživanja prema Kosovu, čak i na svoju štetu", rekao je na kraju Vllasi.