Posljedice

Preduzetnici sa Kosova zabrinuti su zbog situacije na sjeveru, jer kako navode, pored prepreka u uvozu i izvozu plaši ih i to da će strani investitori odustati od ulaganja na Kosovu.

Vlasnik kompanije "Fruteks" iz Suve Reke Shaqir Palushi kaže da je kriza na sjeveru onemogućila dolazak investitora na vrijeme.

"Ne mogu da kažem da ima problema u snabdjevanju, ali situacija na sjeveru ili bilo gdje na Kosovu, svakako ostavlja posljedice, prije svega u izvozu i uvozu. Potrebni su nam i strani investitori. Prošle nedjelje smo uspjeli da dovedemo jednog od njih, koji zbog situacije na sjeveru nije bio voljan da dođe“, rekao je Palushi.

Vlasnik preduzeća "Muqa Solar" iz Suve Reke Xhevat Muqa se slaže da situacija na sjeveru utiče na investitore koji žele da ulažu na Kosovu.

"Mislim da ih ova kriza na sjeveru nije omela samo u Suvoj Reci, već i na širem području, jer preduzeća koja žele da ulažu na Kosovu imaju dilemu i to čini nepovoljne uslove za biznis”, kaže Muqa.

On je izrazio i zabrinutost zbog prepreka u izvozu i uvozu.

"Situacija koči uvoz i izvoz, spriječava nas da poslujemo na Kosovu. Najveća briga nam je sada kako preduzeća da uvoze i izvoze, a problemi će tek izaći na vidjelo”, rekao je on.