Bačen suzavac

Policija ispalila je suzavac kako bi rasterala građane, nakon što ih je KFOR pustio da se okupe ispred zgrade opštine u Zvečanu 29. maja. Blokiran je i put do zgrade opštine, gde je postavljena metalna ograda javljaju novinari Radija Slobodna Evropa(RSE).

Novinari RSE izvestili su i o pojačanom prisustvu KFOR-a u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom u kojima je poslednjih dana došlo do porasta tenzija.

Grupe lokalnih Srba i Policije Kosova sukobile su se 26. maja kada su novi predsednici opština ušli u zgrade opština.

Međunarodna zajednica je pozvala Vladu Kosova da odustane od odluka i da ne pokušava da "nasilno ulazi" u zgrade opština, dok je Priština branila stav da novi gradonačelnici treba da odu u svoje kancelarije.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je 28. maja Kosovo da ne preduzima "jednostrane i destabilizujuće korake" na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da razume zabrinutost međunarodnih partnera, ali "bilo koja druga opcija bi bila neispunjavanje ustavnih obaveza".

Lokalni izbori na severu održani su nakon što su u novembru prošlog novembra čelnici četiri severne opštine, sa Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, podneli ostavke.

Ova stranka je napustila sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije automobila sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike.