Nefukcionalnost institucije

Demokratski institut Kosova (KDI) u svojoj analizi zatražio je od predsjednika Skupštine Kosova, Gljauka Konjufce i cijelog predsjedništva te institucije da redovno kažnjavaju poslanike koji ne učestvuju na sjednicama.

U analizi KDI se kaže da nedostatak kvoruma na sjednicama koči ispunjavanje funkcije ove institucije.

"Ovaj problem, sada već hroničan, preopterećuje dnevni red Skupštine, jer se tačke koje se ne usvajaju na jednoj sjednici prenose na druge sjednice. Kao rezultat toga, neretko dnevni red jedne sjednice sadrži 30 do 60 tačaka za razmatranje. Samo tokom proljećnog zasjedanja ove godine tri sjednice su prekinute zbog nedostatka kvoruma, dok na sedam sjednica nije bilo kvoruma za glasanje. Od prakse prekidanja sjednica, Skupština je već dvije sedmice otišla korak dalje tako što sjednice uopšte ne organizuje zbog nedostatka kvoruma“, navode.

Osim toga, i skupštinski odbori se takođe suočavaju sa nedostatkom kvoruma.

"Samo tokom proljećne sjednice pet sjednica odbora je propalo zbog nedostatka kvoruma. Poslanici koji su bili odsutni bili su iz pozicije i opozicije, dok su se ponekad navodili razlozi za poslanička putovanja, ali često razlozi nisu bili poznati. Kada se analizira statistika o učešću poslanika od početka proljećnog zasjedanja, čini se da se na svakoj sjednici na potpisnim listama upiše u prosjeku 90 poslanika. Sa izuzetkom jedne sjednice u aprilu mjesecu na kojoj je registrovano samo 46 poslanika".

Iz KDI smatraju da je neodgovornost još ozbiljnija kada se ima u vidu da je 40 odsto aktuelnih poslanika u Skupštini po prvi put.

"Neodgovornost poslanika da redovno učestvuju na sjednicama, dakle da obavljaju funkciju za koju su i izabrani – je primarni faktor. Ovo je istakao i predsjednik Skupštine tokom sjednice održane 19. aprila. On je naveo da sa ovakvim neodgovornim ponašanjem poslanika, mislim da ovaj saziv ne zaslužuje da se nastavi. Navedenom izjavom predsjednika Skupštine dokazuje se da narodni poslanici koji su odsutni sa sjednica, nisu čak ni obavjestili predsjednika ili potpredsjednika o razlozima svog odsustva predviđenim Poslovnikom“, navode.

"Da poslanici imaju obavezu da učestvuju u radu Skupštine, konačno je protumačio Ustavni sud, u slučaju ocjene ustavnosti odluke Skupštine o izboru predsjednika od 22. februara 2011. godine. Sud je naglasio da svih 120 poslanika Skupštine mora da se osjeća obaveznim prema Ustavu, Zakonu o poslanicima, Poslovniku Skupštine i Kodeksu ponašanja da učestvuje na plenarnim sjednicama Skupštine i podrži procedure predviđene njima, ali pre svega, obaveza prema narodu Kosova koji ih je izabrao“, kažu iz KDI.

U analizi se pominje i slučaj Srpske liste koja je prošle godine bojkotovala sjednice Skupštine, iako su se novi poslanici ove stranke pojavili na sjednici, ali nakon što se približio šestomjesečni rok za neučestvovanje koji bi rezultirao gubitkom mandata.

KDI ističe je rekao da su kazne predviđene zakonom.

"Predsedništvo Skupštine mora redovno da primjenjuje kazne, u skladu sa zakonima na snazi – za poslanike koji ne učestvuju u radu Skupštine“, kažu u KDI.