Neodgovornost

Brojni projekti, čija je vrijednost oko 300 miliona eura, ostali su taoci nedostatka političkog konsenzusa unutar Skupštine za glasanje o međunarodnim sporazumima. Dok se vlast i opozicija uzajamno optužuju za stvoreni politički ćorsokak, posmatrači rada Skupštine to su ocijenili kao neodgovorno ponašanje poslanika prema građanima

Skupština mjesecima nije uspjela da ratifikuje nekoliko međunarodnih sporazuma čija je vrijednost trenutno preko 300 miliona eura.

Jačanje i ulaganje u kapacitete "KRU Priština" i drugih regionalnih vodovodnih preduzeća bilo bi moguće zahvaljujući projektu koji je zaključen kao međunarodni sporazum između Vlade Kosova i Vlade Švicarske Konfederacije.

Međutim, ovaj međunarodni sporazum nije ratifikovan u Skupštini već nekoliko mjeseci, zbog nepostojanja političkog konsenzusa između vlasti i opozicije.

Mjere ovog projekta, poznatog kao "Klimatska održivost u sektoru voda na Kosovu“,  uticale bi na povećanje operativnih performansi što bi doprinjelo pružanju održivih i visokokvalitetnih usluga, kao na primjer, poboljšanju finansijske održivosti regionalnih vodovodnih preduzeća.

Pored ovog sporazuma, još 11 čeka ratifikaciju u Skupštini glasovima dve trećine poslanika, od kojih tri od juna i oktobra prošle godine.

Demokratska partija (PDK) je zvanično saopštila da neće učestvovati u glasanju o ovim sporazumima.

Vladajuća partija Samoopredjeljenje, zajedno sa Demokratskom ligom (LDK) i Alijansom za budućnost Kosova (AAK), ima dovoljno glasova da odobri sporazume, ali nije bilo dogovora da se u sali okupi neophodnih 80 poslanika skupštine.

Mimoza Kusari-Lila, šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja, označila je opoziciju da je odgovorna za nedostatak volje za prevazilaženje političkog zastoja, optužujući opozicione poslanike da napuštaju salu Skupštine kada se glasa o međunarodnim sporazumima.

"Onog trenutka kada smo ušli na sjednicu, kada je počeo proces glasanja, bili smo u punom broju. Znači, tada su bili poslanici opozicione stranke, u ovom slučaju Demokratskog saveza, koji su potom napustili salu”, rekla je ona.

Poslanica AAK-a, Time Kadrijaj, optužila je stranku koja ima većinu u Skupštini da ne može da okupi poslanike Samoopredjeljenja za glasanje.

"Nisu svi prisutni da bi došli do kvoruma od 80 poslanika sa poslanicima Alijanse i nekim poslanicima LDK, kako bi prošli (izglasali prim. red). Stav Alijanse je da se glasa o međunarodnim sporazumima“, kazala je.

Arbër Thaçi, posmatrač rada Skupštine iz Demokratskog instituta Kosova (KDI), rekao je da su oba politička tabora odgovorna za upravljanje i glasanje o ovim međunarodnim sporazumima. Naglasio je da bi stranka na vlasti trebalo da bude više posvećena postizanju sporazuma.

"U ovoj situaciji oba bloka, i pozicija i opozicija, snose svoju odgovornost i trebalo bi da učine više u smislu dijaloga ili saradnje, jer je to dogovor koji bi više doprineo građanima. Ali veći deo odgovornosti pada na partiju na vlasti“, naglasio je Thaçi.

Među sporazumima koji čekaju na ratifikaciju je i program solarne energije, čiji je cilj izgradnja solarne fotonaponske elektrane sa instaliranim kapacitetom do 100 megavata godišnje.

Vlada je odobrila još dva međunarodna sporazuma u vrijednosti od oko 180 miliona eura, za koje se očekuje da budu predati skupštini radi odobrenja.