Posvećenost tome

Brojne zajednice i njihova različitost su prednost Kosova, poručio je premijer Albin Kurit na prijemu Kancelarije za dobro upravljanje Vlade Kosova, povodom dodjele godišnje nagrade Evropske unije za integraciju romskih zajednica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, preneo je Telegrafi.

"Zajednice i njihova raznolikost predstavljaju prednost Kosova, ali znamo za izazove sa kojima se suočavaju naši sugrađani Rome, Aškalije i Egipćani. Posvećeni smo tome da, zajedno sa civilnim društvom i međunarodnim partnerima, prevaziđemo ove izazove zarad pune realizacije prava zajednica", rekao je Kurti.

Naveo je da ga posebno raduje što je vlada prošle godine usvojila Strategiju za unapređenje prava romske i aškalijske zajednice.

"Zahvaljujući predanom radu Kancelarije za dobro upravljanje, veća je vjerovatnoća da će ova Strategija biti realizovana, jer su predviđena izdvajanja iz budžeta za sve aktivnosti, što do sada nije bio slučaj", dodao je Kurti.

Prema njegovim riječima, u toj Strategiji vlada je poseban fokus stavila na borbu protiv govora mržnje i diskriminacije, a pokretanjem posebnog internet portala, dokazana je posvećenost vlade praćenju slučajeve diskriminacije i njihovog rješavanja.

Kurti je naveo da je vlada i ove godine izdvojila stipendije za studente iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana i 200.000 eura za obrazovne centre u kojima uče djeca iz tih zajednica.

Ističući zapošljavanje kao jedan od glavnih izazova za zajednicu Roma, Aškalija i Egipćana, Kurti je rekao da je iz tog razloga formiran međuinstitucionalni tim za promociju zapošljavanja pripadnih ovih zajednica i zahvalio direktoru Habitu Hajrediniju i njegovim saradnicima na operacionalizaciji ovog mehanizma.

"Postigli smo uspjehe po pitanju broja Roma, Aškalija i Egipćana koji su imali koristi od obuke u centrima za stručno usavršavanje. Prošle godine je 104 Roma, Aškalija i Egipćana imalo koristi od ove obuke, što je povećanje broja polaznika u odnosu na samo 34 njih, godinu dana ranije. Takođe smo srećni što smo na posljednjoj regrutaciji u policiji primili tri žene i šestoricu muškaraca iz ovih zajednica“, dodao je Kurti.

Direktoru Kancelarije za dobro upravljanje Habitu Hajrediniju krajem prošlog mjeseca je uručena nagrada Evropske komisije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

On koordinira rad vlade za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, a doprineo je izradi Strategije za unapređenje prava Roma i Aškalija, stvaranju platforme za prijavu diskriminacije Roma i otvaranju mini-biblioteke na romskom jeziku.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi