Stručnjak za bezbjednost

Bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) i stručnjak za bezbjednost Kadri Kastrati rekao je da treba ubrzati izgradnju kapaciteta Vojske Kosova, prenosi Telegrafi.

Prema Kastratijevim riječima, kupovina dronova "Bajraktari" i druge opreme od strane Ministarstva odbrane predviđena je zakonom o prelasku KBS-a u vojsku.

Kastrati je govorio o tranziciji KBS-a u vojsku i snabdjevanju dronovima "Barjaktari".

"Nabavka dronova od strane Ministarstva odbrane, nabavka razniih vozila koji su predviđeni zakonima Kosovskih bezbjednosnih snaga, koji su usvojeni 2018. godine kada je izvršena tranzicija KBS-a u vojsku su  normalan sled stvari i to je predviđeno da se desi u dinamičkom planu razvoja operacija i kapaciteta vojske Kosova. I to nije ništa novo, čak sam i ja više puta rekao da je potrebno ubrzati podizanje kapaciteta i podizanje avansa drugih nabavki koje su predviđene zakonom", ustvrdio je Kastrati.

On je rekao da bi vojska Kosova trebalo da ima najsavremeniju opremu.

"Vojska Kosova već učestvuje u NATO vežbama, poput "Branilac Evrope" 2023. i drugim mirovnim vježbama širom svijeta i raznim misijama i normalno je da vojska treba da bude opremljena najsavremenijim naoružanjem i opremom kako bi bila interoperabilna sa KFOR-om i sa NATO-om uopšte. Iz tog razloga, vojska Kosova je vojska koja ima za cilj da bude u NATO-u i treba da ima svo naoružanje, bilo da su to dronovi, helikopteri...", naveo je on.

Kastrati je naglasio da je "dinamički plan razvoja Vojske 10 godina i da je od 2018. do sada polovina plana prošla i da očekujeda će Vojska Kosova biti sve snabdjevenija naoružanjem.

Takođe, rekao je da vojnici treba da budu obučeni da koriste novo oružje kojim su KBS opremljeni.

"Svaka fabrika koja prodaje oružje Kosovu ima praksu i da obučava svoje članove kako da koriste to oružje. I u ovom slučaju za bespilotne letelice, veoma sam uvjeren da je fabrika koja proizvodi Barjaktari preuzela i ima u ugovoru da  obučava ljude koji će ih koristiti, svako oružje koje se kupi, vojnici se šalju na odgovarajuću obuku kako da se koristi“, rekao je između ostalog.

Što se tiče vazdušnog prostora koji NATO kontroliše na Kosovu, Kastrati je rekao da bi Ministarstvo odbrane trebalo da ima akcije u koordinaciji sa Kforom.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi