Nezamjenjiv saveznik

Ministar odbrane Ejup Maqedonci izjavio je sinoć da će rakete "Javelin" uskoro stići na Kosovo, te da je Priština započela sa isplatom za to naoružanje Sjedinjenim Američkim Državama.

"Trenutno smo u procesu nabavke ovog sistema. Oni će doći na vrijeme na Kosovo i biće dio naoružanja BSK-a. Sada smo u fazi razgovora o rokovima, vršimo prve uplate za ove sisteme. Počeli smo sa isplatama", rekao je Maqedonci za KTV.

Prema njegovim riječima, SAD su "nezamjenljive u očima Vlade Kosova“ i pored svih nesuglasica.

"Političke nesuglasice često mogu da izazovu posljedice, ali SAD su dosledno bile i ostaju glavni pobornik povećanja odbrambenih kapaciteta BSK. Mi smatramo SAD nezamjenljivim saveznikom", naveo je ministar.

Kazao je da je nabavljena sva neophodna oprema i naoružanje za odbranu, ali ne precizirajući koje vrste opreme i naoružanja poseduju BSK.

"Sve radimo u skladu sa našim zakonima i ugovorima koje imamo sa svakom državom. Kupovina se vrši na osnovu plana. Sva oprema i naoružanje su nabavljeni na osnovu potreba predviđenih sveobuhvatnim plana", rekao je Maqedonci.

Maqedonci se osvrnuo i na slučaj Banjska 24. septembra prošle godine, navodeći da su BSK bile spremne da reaguju da su to od njih "zatražili pretpostavljeni".

"Bili smo u prvom nivou, početnom nivou stanja pripravnosti, ali naravno da su svi pripadnici BSK-a bili obavešteni da budu spremni, ako od nas bude zatraženo da budemo deo bilo koje operacije", rekao je ministar.

Na pitanje kako vidi budućnost rata u Ukrajini, odgovorio je da nastavak sukoba nije dobar ni za jednu zemlju – ni za Rusiju, koja treba da pošalje više naoružanja i vojnika na stranu teritoriju, ali ni saveznicima Ukrajine, koju treba stalno da podržavaju oružjem i municijom.