Mišljenje analitiačara

Uoči nastavka dijaloga u Briselu, politički analitičar Arbnor Sadiku ocjenio je za Gazetu Blic da će sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića biti veoma težak, dok profesor Muhamet Kelmendi kaže da je Kosovo pred ozbiljnim iskušenjem i poručuje Kurtiju da "ne ide u Brisel da izrazi podršku ZSO".

"Sastanak 2. maja biće veoma težak zbog političkog konteksta o kojem razgovaramo. Poznato je da se Kosovo i Srbija nalaze na dijametralno suprotnim pozicijama, a u međuvremenu su se desili mnogi važni događaji, poput zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, i glasanja Srbije protiv toga, što je protivno Ohridskom sporazumu, a što će sigurno uticati na atmosferu tog sastanka", smatra Sadiku.

Ipak, ocjenjuje da će se otići korak napred.

"Ali, što je još važnije, sigurno ćemo imati konstruktivne korake napred, jer ne mislim da ni međunarodna zajednica, ni Kosovo, ni Srbija neće dozvoliti da se napredak postignut u Ohridu tako lako izgubi", naglasio je Sadiku.

Prema njegovim riječima, naredni mjeseci biće odlučujući za finalizaciju međunarodne pozicije Kosova, dok se, kaže, za srpsku zajednicu sada uspostavlja lokalna autonomija sa elementima teritorijalne autonomije.

"Naredni mjeseci biće odlučujući za završetak međunarodne izgradnje države Kosovo, koja se nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine, sada završava uspostavljanjem lokalne autonomije sa elementima teritorijalne autonomije za zajednicu kosovskih Srba, pod Kurtijevom vladom. Kurti je, dok je bio u opoziciji bio potpuno protiv autonomije Srba na Kosovu, ali je sada promenio svoj stav, dolaskom na vlast", reko je Sadiku.

Sa druge strane, profesor Muhamet Kelmendi kaže da je Kosovo pred ozbiljnim iskušenjem, jer Kurti tvrdi da ne zna ko je sastavio statut ZSO.

Ta informacija je, kaže, proširena i prezentovana komisiji za izradu statuta ZSO.

"Videlo se da komisiju čine uglavnom Srbi koji pripadaju aktuelnoj vlasti u Srbiji. Na čelu komisije je Danijela Vujičić ", kaže Kelmendi.

Kako je naveo, to što Kosovu, kao državi, nije dozvoljeno da sastavi statut ZSO, je potpuna neodgovornost vlade, a upravo će to biti tačka dnevnog reda u Briselu.

"To nije samo politička neodgovornost Kurtijeve vlade, već i detinjasto Kurtijevo delovanje u dijalogu. Totalno neznanje... Ova akcija sadrži flagrantno kršenje Ustava Kosova. Tim koji je izradio statut je trebalo da bude tim Vlade Kosova, a ne da su članovi stranke ratnog zločinca Vučića u timu za Statut, iz druge države", rekao je Kelmendi.

Upitao je i šta je Kurti radio na sastancima u Briselu i Ohridu i da li je tamo išao radi "Pirove pobjede" ili da bi zaštitio Kosovo.

"Ne idite tamo da biste izrazili svoju podršku ZSO", poručio je Kelmendi.

Smatra i da je statut ZSO koji priprema neko drugi, a ne Vlada Kosova, dovoljan osnov da Kurti ode sa vlasti i da snosi krivičnu odgovornost.

"Ne postoji nikakav zakonski ili ustavni osnov, kao što ne postoji sličan slučaj u svijetu, da neko drugi izradi nacrt ZSO koja će se graditi u okviru druge države, kao što je na Kosovu. Ovo je osnova za smenu Kurtijeve vlade. To je čak osnov ne samo političke, već i krivične odgovornosti", ocjenio je Kelmendi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express