Nema rezultata

Bez dogovora je završen sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju dinara.

Kako su strane potvrdile, evropski posrednik Miroslav Lajčak je izašao sa novim prijedlogom o kojem će se raspravljati u budućnosti.

Kako su oba pregovarača najavila, Kosovo i Srbija će u narednim danima predati svoje komentare na novi prijedlog, a naredni susret o istom pitanju će biti održan sredinom maja (13. maja).

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je ocjenio da se radilo o veoma teškim razgovorima.

"Teški i napeti su bili razgovori, ali su bili direktni što je dobro. I ja i eksperti smo imali priliku da iznesemo naše prijedloge o idejama EU i da riješimo pitanje dinara jer je (premijer Kosova) Kurti tom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda. To mora hitno da se riješava, u pitanju je postojanje Srba", izjavio je Petković na kraju sastanka.

Besnik Bislimi, glavni pregovarač iz Kosova je na kraju susreta rekao da evropski posrednik pokušava da ispoštuje crvene linije strana. Kazao je nakon današnjeg sastanka kako Srbija ima zabrinjavajuće stavove kada je u pitanju prijenos novca iz te zemlje na Kosovo te dodao kako će posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izaći s novim prijedlogom na koji će strane morati dati odgovor na sljedećem sastanku.

"Novi prijedlog gospodina Lajčaka je pokušaj da se stavovi strana približe. To bi trebao da bude i posljednji prijedlog. Prijedlog ide u dobrom smjeru, ali zahtjeva vremena da obe strne analiziraju elemente i pravne implikacije. Stav srpske strane je da sve nelegalne strukture Srbije treba nastaviti finansirati do osnivanja ZSO, jer po njihovom mišljenju svrha te zajednice nije osigurati dobru koordinaciju među općinama, već osigurati legitimitet srbijanskih institucija na Kosovu, čime bi one postale polusrpske institucije, ali ne i institucije Srba na Kosovu", rekao je Bislimi.

Uredbom Centralne banke Kosova (CBK) euro je od 1. februara određen kao jedina valuta na Kosovu za gotovinska plaćanja. Stupanje na snagu ove uredbe razbesnelo je Srbiju, koja preko svog državnog budžeta šalje finansijsku pomoć Srbima koji žive na Kosovu.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da suspenduje ovu uredbu, kako bi građanima dalo vremena da se prilagode novoj praksi.

Međutim, Vlada Kosova je insistirala da je to nezavisna odluka CBK-a, a ne politička odluka. Za Kosovo je odluka o ukidanju dinara u platnom prometu završena priča i neće biti poništena, a premijer Albin Kurti je istaknuo da se Vlada Kosova neće miješati u odluku CBK-a, ali će se utvrditi rok za prilagođavanje.

Na dosadašnjim sastancima u Briselu o ovom pitanju izneto je više prijedloga za iznalaženje rješenja po kome bi Srbija mogla da vrši isplate korisnicima finansijske pomoći na Kosovu.

Lajčak je u utorak, dva dana prije današnjeg sastanka, rekao da radi na pronalaženju rješenja za ovo pitanje.

U sažetku svojih aktivnosti tokom sedmice, on je naglasio da su na posljednjim sastancima sa glavnim pregovaračima uspjeli "smanjiti jaz" oko ove teme.

Međutim, prošlosedmični preliminarni sastanak u Briselu, gdje uopšte nije bilo trojnog sastanka, završen je bez ikakvih rezultata.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi rekao je nakon sastanka 18. aprila da srpska strana nije došla sa idejama kako da postupi po prvobitnom prijedlogu izaslanika EU.

"Ovaj sastanak se može nazvati uzaludnim, bez rezultata, a možda i kao uspeh opstrukcionističke politike srpske strane", rekao je Bislimi 18. aprila.

U međuvremenu, glavni pregovarač Srbije Petar Petković rekao je da je Beograd "učinio sve da pronađe rješenje".