Statut

Predsjednik Skupštine Kosova, Glauk Konjufca, izjavio je da nije u interesu Kosova da ima Upravljački tim za izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji ne postupa na osnovu Ustava i zakonima Kosova.

On je u petak, u izjavi za medije, nakon rasprave koju je organizovao Kosovski institut za pravosuđe, rekao da institucija koja sebe smatra kosovskom, treba da zaume stavove koji su kosovski.

"Institucija koja smatra da je sa Kosova, mora da se ponaša po Ustavu i našim zakonima i našem državnom interesu, ali ako institucija nije sa Kosova, i u smislu svog djelovanja zauzima stavove koji nisu sa Kosova nego iz Srbije, mislim da nije u interesu Kosova da sarađuje sa tom institucijom“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Upravljački tim, osim što ne odgovara institucijama Kosova, vodi i poslanik u Skupštini Srbije.

"Ne očekujem ništa dobro od lidera ovog menadžerskog tima koji je zamjenik Aleksandra Vučića. A, poslanik Aleksandra Vučića ne može da piše delove institucionalnog uređenja Kosova. To je A, B, C našeg državnog interesa“, naglasio je Konjufca.

On je zapitao kako poslanik u Skupštini Srbije može da predstavi Kosovo.

"Ne može poslanik Skupštine Srbije da bude šef rukovodećeg tima. Kako poslanik Skupštine Srbije može da predstavi Kosovo, bez ozbira na javni interes? Ona, zapravo, nema šta da predstavi“, rekao je Konjufca.

Prema njegovim riječima, čak i da je nacrt statuta Udruženja dobro napisan – ne bi trebalo da bude prihvaćen.

"Mislim da čak i ako dobro napiše nacrt Udruženja, to nas ne tera da ga prihvatimo, jer nije stvar u tome šta ona piše, već da ona uopšte nema pravo da piše. Ona predstavlja Srbiju, partiju predsjednika Srbije i Skupštinu Srbije“, naglasio je Konjufca.