Sprovesti obaveze

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde kaže da Kosovo ne treba da rizikuje ukoliko namjerava da uđe u Savjet Evrope sljedećeg mjeseca, i da bi trebalo da pokrene implementaciju ZSO prije nego što Savjet ministara Savjeta Evrope u maju da konačnu riječ o pitanju članstva, piše Gazeta blic.

"Njemačka je jako dobro lobirala kod zemalja članica da se sa tim pitanjem krene napred, da je odobre i to se i dogodilo", rekao je Rohde.

Dodao je da je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani bio jedan od uslova za napredak Kosova ka članstvu u Savjetu Evrope, ali je naglasio da to ne treba da bude ugroženo u narednim koracima.

"Sada imamo raspravu u Parlamentarnoj skupštini i glasanje. I rekli smo da je Kosovo važno za zaštitu prava manjina, stoga treba da bude dio Savjeta Evrope Sada dolazimo do pitanja Zajednice srpskih opština. Sada nam je potrebna većina za ovo pitanje i Vlada ne treba da rizikuje, jer treba da odvedemo Kosovo u Savjet Evrope. Jasno želim da kažem da taj proces napretka ne treba zaustavljati”, rekao je Rohde.

Istakao je da pitanje ZSO čeka na implementaciju već 10 godina, te da u međunarodnoj zajednici postoji očekivanje da će Kosovo krenuti naprijed.

“Da bismo uspjeli u Savjetu Evrope, Kosovo mora da napravi nacrt statuta ZSO što predstavlja poštovanje prava manjina. Zato pokušavam da pojasnim da nam je potrebna većina u Savjetu Evrope a ta većina se postiže napretkom Vlade Kosova i ne treba da rizikujemo. Da bi se stvorila pozitivna atmosfera, nije dovoljno samo reći da je riješeno pitanje vezano za zemljište manastira Dečani jer se i to desilo u posljednjem trenutku. Važno je sprovođenje vladavine prava i da se sve obaveze moraju sprovesti da bi se postigao cilj“, rekao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic