Zajednicu ili Zajednicu opština sa srpskom većinom mogu uskoro odobriti institucije Republike Kosovo i to do 16. aprila 2024. godine.

Ovaj datum se poklapa sa raspravom koju će na ovaj dan održati Parlamentarna skupština Savjeta Evrope i na kraju sjednice usvajanjem statutarnog mišljenja u vezi sa članstvom Kosova u Savjetu Evrope, piše Demokracia.com.

Nedostatak konkretnog koraka mogao bi biti velika prepreka za članstvo Kosova mjesec dana kasnije, u maju.

Nakon zajedničkog sastanka šefova država i ambasadora QUINT-a u Osmanijevom kabinetu, Demokracia.com saznaje da već postoji spremnost da se Statut Zajednice zvanično prihvati i uputi na postupanje Ustavnom sudu sa njegove strane. Ustav Kosova je jasno definisao ovlašćenja predsjednika Republike Kosovo i Vlade Kosova, takođe u pogledu odnosa sa Ustavnim sudom i upućivanja predmeta ovoj instituciji.

U oba slučaja, i predsjednik Kosova i Vlada Kosova mogu podneti predmete Ustavnom sudu.

Takva nadležnost data je predsjedniku Kosova u članu 84. stav 9. i Vladi Kosova u članu 93. stav 10.



Iako to još nije zvanično saopšteno, mediji su, oslanjajući se na izvore u Vladi i Predsjedništvu, preneli da je napredak vezan za neophodnost usvajanja statuta za osnivanje Zajednice i njenog postupanja pred Ustavnim sudom Kosova.

Inače, Sjedinjene Američke Države su jasno iznele svoj stav da samo odluka od 13. marta 2024. godine za manastir Dečani nije dovoljna da postane članica Savjeta Evrope.

“Sada postoje još dva uslova koje je Savjet Evrope pominjao i koji traže neke evropske zemlje. Jedan je... [u vezi] neke akcije u vezi sa eksproprijacijama koje se dešavaju na sjeveru. A, drugo je Zajednica“, izjavio je 15. marta 2024. specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Premijeru Kurtiju je 21. oktobra 2023. godine uručen nacrt statuta za osnivanje Zajednice od strane 5 emisara koji predstavljaju SAD, EU, Njemačku, Francusku i Italiju, čime je 26. oktobra 2023. izrazio spremnost evropskim liderima (Scholz, Macron, Meloni, Michel, Borrell) potpisati isto.

Očekuje se da će prihvatanje i podnošenje Ustavnom sudu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom odgoditi prijevremene izbore na Kosovu o kojima se mnogo raspravljalo i koje se mnogo traže.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net