Normalizacija odnosa

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz je o dijalogu sa Srbijom istakla da partneri Kosova vjeruju da postoji šansa za ozbiljan dogovor sa Srbijom i da je Kosovo pokazalo interes za postizanje sporazuma za normalizaciju odnosa, iako, kako je rekla, ne očekuje "veliko prijateljstvo sa komšijama", prenosi RTK.

„Kosovo nije poznato kao zemlja koja ne drži svoju riječ, pa dobro razmislimo šta izjavljujemo, jer ne možemo da se ponašamo kao Srbija koja obećava pet puta dnevno i ne drži se nijednog obećanja“, izjavila je Gërvalla-Schwarz.

Dodala je da su za Kosovo crvene linije u vezi sa ZSO "narušavanje suvereniteta i narušavanje funkcionalnosti Kosova".

"To su dvije tačke koje nećemo dozvoliti da budu prekršene u bilo kom formatu razgovora sa međunarodnom zajednicom“, izjavila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je dodala da postoji opredjeljenje da se pronađe format u kojem bi opštine sa srpskom većinom mogle da se organizuju, a koji ne krši te dvije tačke.

Što se tiče pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, Gërvalla-Schwarz je rekla da niko ne može da garantuje da će one priznati nezavisnost, jer su to suverene države, ali je garantovala maksimalne napore da se dobije priznanje barem četiri zemlje koje su članice NATO.

Gërvalla-Schwarz je o posjeti švedskog ministra inostranih poslova Tobiasa Billstroma, koji je došao kao predsjedavajući EU, rekla da je pozdravio Ohridski sporazum i da su tokom susreta razgovarali o ZSO.

Smatra da je proces vizne liberalizacije za Kosovo predugo trajao, ali je dodala kako se Kosovo priprema za početak njene realizacije.  

Ona je navela da je dobro što više neće biti dugih redova ispred ambasada i zahvalila se češkom predsjedništvu EU, jer je, kako je rekla, značajno uticalo na liberalizaciju viznog režima insistirajući na određivanju tačnog datuma kada će vizna liberalizacija biti sprovedena.

Izvor: Kosovo Online/RTK1