ANKETA

Građani Prištine pozdravili su danas odluku Evropskog parlamenta da građanima Kosova od Nove godine budu ukinute vize za putovanja u zemlje EU, ali konstatuju da je odluka - zakasnela.

To bi bila zajednička poruka koju su danas poslali Albanci koji žive u Prištini, a sa kojima je reporter Kosovo onlajna razgovarao nakon glasanja u Evropskom parlamentu.

Tako Drilon Aliu ne zna da li će mu ukidanje viza omogućiti da više putuje.

"Kada je riječ o putovanjima, ne znam šta bih kazao, ali za studente biće ovo dobra prilika za studiranje i odlaske na master studije van države", kaže Aliu.

Njegov sugrađanin Avni Qakmoku smatra da je dobro što su građanima Kosova napokon ukinute vize za zemlje EU, ali i da je to trebalo da se desi prije 10 godina.

"Prema svim parametrima, Kosovo je lider u ispunjavanju kriterijuma EU kada je riječ o slobodi kretanja. Nažalost, Evropa nije to cijenila sve do ovog trenutka", kaže Qakmoku.

Istovremeno, dodaje da mu i žao što se ovo tek sada desilo, jer može biti mač sa dvoke ostrice, s obzirom da je ekonomsko stanje u kojem se Kosovo nalazi, kako ga opsijuje - "strašno i bez perspektive".

Fadil Fazliu je rekao da je Kosovo ispunilo sve obaveze i kriterijume.

"Kasno je stigla ova odluka, ali tako je kod nas - uvijek se kasni. Nismo mi krivi, jer je Evropa imala određene razloge za odugovlačenje odluke. Uslovljavali su nas bez potrebe, ali mi smo zasluzili da dobijemo viznu liberalizaciju", smatra Fazliu.

Izvor: Kosovo Online