Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj ocjenio je da je porast kriminala u Prištini posljedica odlaska velikog broja pripadnika Policije Kosova na sjever.

Qalaj je, komentarišući nedavnu pucnjavu u Prištini, kada je život izgubilo dvoje ljudi, ocjenio da je neophodno povećati prisustvo policije u gradu.

"Kada govorimo o bezbjednosti na Kosovu, svi ljudi misle na sjever, dok u Prištini nema dana da neko nije ubijen ili povređen. I mislim da je neprihvatljivo da u Prištini nemamo veće prisustvo policije na različitim lokacijama, i to njenih elitnih jedinica. Nisu dovoljne samo patrole, već je potrebno da policija ima operativne planove i akcije za brzo reagovanje, kao i istražne jedinice da nam se ovi događaji ne bi dešavali", rekao je Qalaj za RTV Dukađini.

Qalaj je takođe zatražio od sudova oštrije kazne za one koji su nakon odslužene kazne ponovo počinili krivično djelo.

"Priština je uvijek imala takve grupe, uvijek je bilo incidentnih pojedinaca. Njima se presudi, izdržavaju kaznu i puštaju se na slobodu, a zatim se ponovo bave kriminalnim aktivnostima. Mislim da će samo veće prisustvo policije i brza reakcija to smanjiti. Mislim da da kada imate lice koje je počinilo više krivičnih djela i kazna treba da bude veća", rekao je Qalaj.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini