Ranjavanje

Policija Kosova izvestila je da je na osnovu prvih rezultata istrage u slučaju ranjavanja muškarca srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova, Milana Jovanovića, dokazi ukazuju na sumnju u kako navode "eventualnu umješanost policijskog službenika u izvršenje krivičnog djela pucanja".

"Na osnovu dostavljenih informacija i dokaza, protiv policajca su preduzete mjere suspenzije, pošto nije prijavio slučaj i svoju umješanost, zbog čega je Policija Kosova izdala saopštenje da nije umješana u razmjenu ili pucanje iz vatrenog oružja. Mjere suspenzije su preduzete i protiv još tri moguća zvaničnika umješana u slučaj", navode iz Policije Kosova.

Policija Kosova, prema predviđenim zakonskim procedurama, obavjestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

"Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i da obavještava javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i ni pod kojim okolnostima, neće postupati drugačije, samo u skladu sa zakonima koji su na snazi. Istovremeno, Policija Kosova će blisko sarađivati sa Policijskim inspektoratom i Državnim tužilaštvom, kako bi i dalje smatrala odgovornim policajce, koji se ne pridržavaju i postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima", ističe se u saopštenju.

Osoba srpske nacionalnosti nalazi se na liječenju u bolnici u Sjevernoj Mitrovici, nakon što je ranjen sinoć  u blizini policijskog punkta kod Bistričkog mosta.

Direktor bolnice u Sjevernoj Mitrovici Zlatan Elek izjavio je medijima da muškarac srpske nacionalnosti ima povredu grudnog koša, da je operisan i da je trenutno na odjeljenje intenzivne nege, kao i da je van životne opsanosti.