Zatražio pravdu

Premijer Kosova i predsjednik Pokreta Samoopredjeljenja Albin Kurti izjavio je juče da je Astrit Dehari, nekadašnji aktivista Samoopredjeljenja, koji je preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu, 2016. godine, žrtva zločinačke nepravde u zatvorima nezavisnog Kosova, prenosi Reporteri.

Kurti je, obraćajući se na 50. sastanku Generalnog savjeta Pokreta Samoopredjeljenja, zatražio pravdu za Deharija i prisjetio se i Adema Demaqija koji je preminuo 2018. godine, a koji je kao disident u SFR Jugoslaviji proveo u zatvoru skoro 28 godina.

"Danas je 25. februar, a sutra, 26. februar, rođendani dvojice posebnih ljudi za sve nas. To su dvije osobe sa višegodišnjom razlikom u godinama jedna od druge, sa veoma različitim životnim istorijama i doprinosima, ali koji slučajno imaju isti datum rođenja, ali i iste inicijale. Govorim o borcu za albansko pitanje, giganta albanskog otpora u jugoslovenskim i srpskim zatvorima i za našeg prijatelja i dragog aktivistu Astrita Deharija, žrtvu zločinačke nepravde u zatvorima nezavisnog Kosova“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da su Demaqi i Dehari kompas Pokreta Samoopredjeljenja.

"Ne gubimo put, sve dok nam put osvjetljavaju baklje poput njih. Slava i čast nacionalnom vodiču Ademu Demaqiju. Sjećanje i pravda, po svaku cijenu i do kraja, za našeg prijatelja, Astrita Deharija'', naglasio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri