Razočarenje institucijama

Samostalni sindikat privatnog sektora Kosova izrazio je razočarenje institucijama jer se više ne bave Nacrtom zakona o minimalnoj zaradi. Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi kaže da, što se tiče obrazloženja da su ratni veterani OVK prepreka da se ovaj nacrt zakona ne usvoji, postoji rješenje, piše Ekonomija onlajn.

"Nacrt zakona o minimalnoj zaradi je ostao tamo gdje su ga ostavili prije 12 godina, gdje su ga ostavili 2011. godine. U stvari, prošao je prvo čitanje u Skupštini, očekivalo se da će biti obavljeno drugo čitanje, ali zbog nesposobnosti vlasti se to nije desilo. Ukoliko imaju problema, jer je minimalna plata vezana za platu boraca, mi smo ponudili rješenje da radnici privatnog sektora Kosova bidu plaćeni po radniim satima, a ne na osnovu zakona“, rekao je Azemi.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu ocenjuje da je ova situacija nerazumna i da sudbinu minimalne zarade ne treba prepustiti boracima.

"Sudbina minimalne plate ne treba uvijek da bude izgovor jer ima mnogo veterana i oni će biti plaćeni ili će biti teret“, rekao je Gërxhaliu.

On smatra da će Kosovo biti suočeno sa "demografskom pandemijom", ocjenivši da zbog niske plate mladi ljudi beže u inostranstvo.

"Imam najveći strah od demografske pandemije koja je zahvatila Kosovo, a na žalost političari na Kosovu to ne vide. Omladina bježi, Kosovo se prazni i ovo je najveća pobjeda mrzitelja Kosova i njegovih istorijskih neprijatelja koji su zaista dali sve od sebe da isprazne Kosovo“, rekao je Gërxhaliu.

Poslanik Pokreta "Samoopredjeljenje" Visar Korenica, koji je član skupštinskog Odbora za budžet, potrvdio je u izjavi za Kohu da je upravo dogovor sa veteranima razlog zašto zakon nije ptošao drugo čitanje.

"Kašnjenje je vezano za konsenzus koji nastojimo da postignemo sa ratnim veteranima i nadam se da će do toga doći vrlo brzo u raspravi i donošenju zakona u drugom čitanju, jer je to u opštem interesu“, rekao je Korenica.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online