Historijski trenutak

Lideri Kosova potpisali su 14. decembra aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji (EU), koja će dan kasnije biti predata Češkoj, zemlji koja trenutno predsjedava EU.

Predsednica Kosova Vljosa Osmani je potpisivanje aplikacije za članstvo u EU opisala kao "istorijsko".

"Činimo odlučujući korak ka ostvarenju našeg kolektivnog sna i naše neotuđive ambicije", poručila je Osmani, dodajući da je aplikacija za članstvo u EU korak ka ispunjenju evropskih ambicija Kosova.

Predsednica Osmani je rekla je da za Kosovo nikada nije postojala druga alternativa osim EU.

"Kosovo je danas utelovljenje vrednosti na kojima je izgrađena Evropska unija i diše evropskim duhom", kazala je i istaknula da zemlja zaslužuje da bude deo EU.

"Naš put napred je jasan, proces pridruživanja EU nije jedinstven i proces u celini može biti dugoročan. Ali mi smo odlučni da uspemo", rekla je Osmani.

Prijavu za članstvo u Evropskoj uniji najavio je na jučerašnoj sednici kosovske vlade premijer Aljbin Kurti.

"Kao što znate, mi smo poslednja zemlja Zapadnog Balkana koja aplicira za ulazak u EU, iako smo prva zemlja u regionu po nivou vladavine prava, slobode i demokratije. Došlo je vreme za status kandidata za EU", kazao je Kurti.

Premijer Kurti rekao je da ovaj "istorijski trenutak" ima za cilj otvaranje novog poglavlja za državu Kosovo i kosovsko društvo.

Kosovo do sada ima samo jedan ugovorni sporazum s EU, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Od 27 država članica bloka, njih pet još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova. Države koje nisu priznale su: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Od država regije Zapadnog Balkana, Srbija i Crna Gora su dve države koje su najviše napredovale prema članstvu u bloku, s do sada otvorenih nekoliko poglavlja u pregovorima o članstvu.

Tokom ove godine Severna Makedonija i Albanija započele su pregovarački proces, dok je Bosna i Hercegovina ove sedmice dobila status zemlje kandidata.

Kosovo je takođe jedina zemlja koja nema liberalizaciju viznog režima s EU.