Poslanik VV-a

Predsjednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove i poslanik Samoopredjeljenja Haki Abazi izjavio je da je dijalog 10 godina proizvodio krhku strukturu odnosa sa Srbijom, a to je, kako je istakao, u jednom danu uništeno odlaskom Srba iz institucija Kosova, prenosi Reporteri.

Abazi je činjenicu da su Sjedinjene Američke Države razočarane Kosovom zbog najnovije situacije i odbijanja da se produži rok za preregistraciju sa srpskih dablica, nazvao katastrofom.

"Ne postoji ništa što danas nije javno. Žalosno je što imamo nejasne stavove po pitanju registarskih tablica i ZSO. Sada u ovoj situaciji svakako moramo napraviti prvi korak. Alaramantno je koliko smo pokvarili odnose sa međunarodnim saveznicima i zašto nam je situacija došla u ovom trenutku gdje se sada nalazimo", rekao je Abazi.

Hitno je pitanje, ocjenio je Abazi, da se politički akteri vrate za sto, kako je rekao, "osmišljavajući spoljnu politiku i dobro analizirane pozicije" Izrazio je i ličnu spremnost da se uključi u to.

"Partneri su tražili odlaganje dogovora o registarskim tablicama i sprovođenja sporazuma o ZSO. Kako narod kaže, 'imamo vuka u sadašnjosti', već je jasno ko ga je doneo, to je urađeno u teškim vremenima i okolnostima i vrlo sumnjivo od onih koji nisu u politici", dodao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri