Projekat završavamo

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Çeku izjavio je da je restauracija kuće Xhafera Deve obustavljena zbog "nepromišljene" reakcije njemačkog ambasadora na Kosovu Jorna Rohdea, prenosi Lajmi.

Çeku je rekao da je Rohde povezao restauraciju te kuće sa mogućom rehabilitacijom kolaboracioniste sa njemačkim nacistima.

"Obnova kuće Xhafera Deve je u početku krenula u nepredvidivom pravcu, zbog jednog, vjerujem nepromišljenog tvita njemačkog ambasadora na Kosovu, jer je ovu restauraciju, koja je imala za cilj da vrati spomenik, on to opisao kao neku vrstu rehabilitacije figure kolaboracioniste nacizma", rekao je Çeku na T7.

Çeku je naveo da je reakcija njemačkog ambasadora bila "ishitrena, netačna i nepravedna", ali da će projekat restauracije kuće biti završen.

"U ovom trenutku je obustavljen, jer smo morali da razjasnimo ovu situaciju, imali smo veliki međunarodni pritisak iz različitih krugova. Ovaj projekat mora da se nastavi, ne preostaje nam ništa drugo nego da ga završimo", kaže Çeku.
 
Izvor: Kosovo online/Lajmi.net