Preduzeti korake

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde kazao je da Kosovo mora da preduzme "opipljive korake" ka formiranju Zajednice srpskih opština ukoliko želi članstvo u Savjetu Evrope, prenosi Koha.

"Moraju se preduzeti koraci jer Savjet Evrope pridaje poseban značaj pitanju manjinskih prava. Najbolji način da pokažemo da je Kosovo posvećeno sprovođenju je da počne da formira Zajednicu. Dakle, preduzmite opipljiv korak, jer je čak i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope rekla da to treba učiniti nakon prihvatanja", rekao je Rohde.

Dodaje da "što se više uradi pre sastanka Komiteta ministara, veća je mogućnost uspešnog glasanja".

"Vjerujte mi, Njemačka je veoma zainteresovana za uspješno glasanje i uspešno članstvo u Savjetu Evrope“, rekao je Rohde.

Njemački ambasador smatra da Evropska unija treba da počne sa ukidanjem kaznenih mjera protiv Kosova.

"Kosovo je uradilo svoj posao, ponudivši proces glasanja da promjeni tu situaciju na sjeveru i Kosovo se ne može kriviti jer je druga strana bojkotovala. Siguran sam da će biti odluka, nadam se, u Briselu koje će ići u ovom pravcu. Ja lično smatram da treba pokrenuti proces ukidanja mjera", rekao je.

Kritikovao je Srpsku listu zbog bojkota glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova rekavši da je politika Srpske liste u posljednjih 18 mjeseci bila bojkot i ostavke.

"Poziv na bojkot nedjelju dana prije referenduma je bio katastrofa, to je žalosno. I kao što sam rekao, ako bojkotujete, više ne možete biti iznenađeni rezultatom, jer je destruktivan i ne vodi ka učešću. Sada imamo situaciju koja nikoga ne zadovoljava. Bojkot nikada nije rješenje. Rekao sam prošle nedjelje u jednom intervjuu da se čini da su bojkot i ostavke politika Srpske liste u posljednjih 18 mjeseci. To nije put napred, ljudi žele reprezentaciju, a ne konfrontaciju“, rekao je Rohde.

Dodaje da ovaj bojkot ne pomaže eskalaciji situacije, jer je situacija ostala ista.

"Efekat je da gradonačelnici ostaju u svojim kancelarijama. Ne želim da ulazim u hipotetičke procjene. Rezultat je da postoji bojkot i za mene to nije put napred. To je destruktivan način i ne vidim da pomaže da se situacija popravi. Željeli smo da vidimo rezultate, a bojkoti nikada ne postižu rezultate“, rekao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore