Međunacionalni incident

Mladić N.M. i njegov otac S.M, srpske nacionalnosti, izbodeni su sinoć u Babinom mostu, saopštila je jutros Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, iz koje ujedno tvrde da iza napada stoji lokalna albanska porodica. Slučaj je potvrđen i u jutrošnjem izvještaju policije, u kom se navodi da je policija u opštini Obilić uhapsila dvojicu muškaraca zbog napada nožem na dvije osobe, ali se ne navodi nacionalnost ni napadača ni žrtvi, kao ni njihova rodbinska veza.

Povređeni sin i otac sinoć su nakon KBC u Prištini, transportovani u bolnicu u Sjevernoj Mitrovici. Trenutno su van životne opasnosti, ali na 24-časovnom praćenju, potrvrdio je za KoSSev Zlatan Elek.

Devetnaestogodišnji N.M. izboden je u rame i predeo vrata, a njegov otac po rukama i stomaku i to u trenutku kada je pokušao da odbrani sina, tvrde iz Kancelarija za Kosovo.

Kažu da su napadači, odnosno kako preciziraju, članovi porodice A.Sh. sa kojima ova srpska porodica već duže vrijeme ima problema, N.M. presreli na ulici gdje su ga i napali.

Njegov otac, koji je sinoć takođe izboden, potvrdio je za RTV Kim da se napad dogodio na ulici i to nedaleko od njihove porodične kuće.

"Tu se okupilo nekoliko mlađih Albanaca iz sela koji su čekali mog sina da izađe. Pošto je izašao najpre su ga gađali pikavcem od cigarete, a zatim i napali“, kazao je S.M. za RTV Kim.

Kako je dodao, tokom jučerašnjeg dana su već dobili prijetnje od istog Albanca.

"Pozvao sam mu oca i rekao da njegov sin preti mom detetu. Otac je došao kod nas i preneo nam da ne brinemo i da neće ništa da se dogodi. Počeo je mrak i eto njih ponovo. I nije to prvi put“, kazao je ovaj mještanin za isti medij.

Napad nožem i teške tjelesne povrede sinoć u 21.30 u opštini Obilić registrovala je i Policija Kosova.

"Dvojica osumnjičenih muškaraca sa Kosova uhapšena su pod sumnjom da su, zbog spora, oštrim predmetom – nožem fizički napali dvojicu muškaraca“, naveli su iz policije.

Preciziraju da su napadači odmah uhapšeni i da im je određen pritvor, a da se slučaj istražuje.

Iz PK takođe navode da su povređeni upućeni na liječenje i da je njihovo stanje stabilno, ali i navodno da je jedan od njih pušten.

Međutim, N.M. i S.M. sinoć su prvo sa ubodnim ranama prebačeni u KBC Priština, gdje je mladiću odrađena drenaža grudnog koša.

I dok iz PK tvrde da je jedan povređeni pušten, Kancelarija za Kosovo tvrdi da su obojica potom transportovani u bolnicu u Sjevernoj Mitrovici.

Da se oni nalaze na hirurškom odjeljenju u Mitrovici, potvrdio je potom i direktor ove bolnice.

"Otac je povređen u predelu levog grudnog koša, u pitanju je ubodna rana nožem, a sin je uboden iznad leve ključne kosti i povređena mu je plućna maramica“, potvrdio je za KoSSev direktor KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Kaže da su oni trenutno van životne opasnosti i stabilno.

"U Prištini je odrađena drenaža grudnog koša, to je stabilno. Međutim, obojica su na opservaciji, na kontinuiranom medicinskom praćenju od 24 sata. Trenutno nisu životno ugroženi, ali ne znamo u kom smeru će se dalje njihovo stanje razvijati", kazao je Elek.