Kriptovalute, piramidalne šeme...

Usljed sve češćih sajber napada raznih vrsta, ali i prevara korisnika Interneta koji dobijaju poziv da investiraju u različite online platforme, Policija Kosova je objavila upozorenje građanima o tome kako da se zaštite.

"Ovaj oblik prevare uključuje ulaganje u moguće kriptovalute putem različitih fiktivnih platformi za koje se sumnja da su piramidalne šeme", poručuju iz Policije Kosova.

U saopštenju navode da žrtve sajber kriminala mogu biti iz svih slojeva društva, te da su posljedice velike.

"Sajber kriminalci svakodnevno pokušavaju da izvedu sajber napade raznih vrsta, nadajući se ili sa ciljem da pronađu sljedeću žrtvu, koja bi mogla biti bilo ko od nas. Žrtve sajber kriminala mogu biti svi slojevi društva, a posljedice u mnogim slučajevima mogu biti prilično velike, kako psihičke, tako i fizičke i materijalne“, kazali su.

Da bi se zaštitili ovakvih prevara, Policija Kosova savjetuje građanima da vode računa o ulaganju u nepoznate internet platforme.

"Brza i zagarantovana dobit, poziv za registraciju na platformi preko raznih linkova, uključujući lični kod preko kojeg ste pozvani da se registrujete na platformu i možete pozvati druge ljude da investiraju i za svaku registrovanu osobu dobijate iznos od investicije, obaveštenje da je vaša e-mail adresa, broj telefona ili nalog na društvenim mrežama izabran za pobjednika, profit u nesrazmjernim vrijednostima koji nije zasnovan na trendu kriptovaluta, neke su od ponuda kojim se građani namamljuju da investiraju u ove platforme“, upozorili su.

Ističu da je jedan od načina da se građani zaštite, prvenstveno online provera platforme koja daje ponudu.

"Istražite putem onlajn foruma i informišite se o platformi ili projektu, provjerite da li su kriptovaluta i projekat registrovani i regulisani od strane relevantnih finansijskih institucija, analizirajte i procjenite rizik povratka profita, ako je profit neproporcionalan i nije jasno kako funkcioniše povraćaj profita, uzmite u obzir da je ovo možda piramidalna šema“, savjetuju.

Policija je pozvala sve građane koji su žrtve ovih prevara da to prijave.

"Čuvajte se online investicionih prevara, razmislite dvaput prije nego što investirate putem Interneta“, poručuju.

Jedna od skorijih velikih prevara ove vrste dogodila se u Njemačkoj, kada je Evropol razbio kriminalnu mrežu u više zemalja, odgovornu za hiljade prevara na dnevnom nivou. U saradnji sa policijom BiH, Albanije, Kosova i Libana, priveli su 21. osobu i spriječili potencijalnu štetu za nasamarene državljane Njemačke od preko 10 miliona eura.