Prevazilaženje energetske krize

Kosovo se nalazi na petom mjestu u svijetu sa oko 10 milijardi tona rezervi uglja, što bi moglo da iskoristi za prevazilaženje energetske krize. Arben Klokoqi, iz Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, kaže da je potražnja za ovim energentom porasla u posljednje dvije godine, pa bi Kosovo moglo da ima koristi od trgovine u regionu, prenosi Klan Kosova.

Prema njegovim riječima, izvoz lignita na male udaljenosti bi bio koristan za Kosovo, jer su i cijene u ovom trenutku porasle.

Energetska korporacija Kosova trenutno nema takav ugovor ni sa jednom od država, ali je raspisala tender za prodaju uglja. Jedan od potencijalnih kupaca je Sjeverna Makedonija.

"Očekujemo da će oni direktno ili preko druge kompanije doći da kupuju ugalj od nas i to bi imalo koristi za KEK", rekao je šef KEK-a Nagip Krasniqi u intervjuu za Klan Kosova.

Potreban je i Srbiji, koja je već dobila milion tona uglja iz Kine.

U Ministarstvu privrede nisu odgovorili da li je takva trgovina u planu, ali je prošle godine propala razmjena energije sa Sjevernom Makedonijom, zbog nedostatka tehničkih i logističkih uslova.

Zbog toga Klokoći predlaže drugi oblik trgovine - zamjenu uglja za struju.

Kako se navodi tona visokokvalitetnog uglja na veletržnici trenutno vredi između 350 i 400 eura.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline