Podaci Carine

Privrednici na Kosovu uvezli su u posljednje dvije godine prerađeni ugalj čija je vriednost oko šest miliona eura, podaci su Carine Kosova, prenosi Gazetablic.

Uvoz je dostigao ovu vrednost uprkos činjenici da je Kosovo na petom mjestu u svijetu po rezervama uglja.

Međutim, izgleda da je problem u tome što "Kosova Kol", jedina kompanija licencirana za prodaju prerađenog uglja na Kosovu, nema stalno ovaj materijal, a potražnja za njim već neko vrijeme raste.

Nedostatak prerađenog uglja na Kosovu naterao je privatne kompanije u zemlji da se oslanjaju na regionalna tržišta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kosovo ima više od 10 milijardi tona uglja i kao takvo je peto u svijetu po količini ovog resursa. Najznačajniji baseni sa ugljem poznati su kao basen Kosova, Dukađin i Drenica. Najveću količinu ovog proizvoda termoelektrane Kosovske energetske korporacije koriste za proizvodnju električne energije.

Za proizvodnju električne energije, KEK koristi u prosjeku osam miliona tona uglja godišnje.

Podaci Carine Kosova pokazuju da je tokom ove godine na Kosovo uvezeno uglja u vrijednosti većoj od 1,5 miliona eura iz zemalja balkanskog regiona, Turske i Poljske.

Prošle godine je uvezeno uglja u vrijednosti od 4,3 miliona eura. Najveća količina u tom periodu uvezena je iz Crne Gore, Rusije i Srbije.

Izvor: Gazetablic.com/Kosovoonline