Opozicija gubi kompas

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armenda Muje smatra da je nedavna posjeta premijera Albina Kurtija Njemačkoj jedna od najvažnijih koje je ostvario bilo koji predstavnik Kosova u inostranstvu i da je Kurti dobio ponovnu potvrdu njemačke podrške teritorijalnom integritetu, međusobnom priznanju sa Srbijom, nastavku Berlinskog procesa i viznoj liberalizaciji, prenosi Gazeta express.

Muja je dodao da je Njemačka istakla da međusobno priznanje i svrha dijaloga pod okruljem EU.

Muja je ocjenio da je sastanak Kurtija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem urodio plodom, jer će na sastanku glavnih pregovarača dijaloga 13. maja biti riječi o mnogim izazovima koje je Kosovo imalo u posljednjih 10 godina u odnosu na Srbiju.

Povodom kritika opozicije zbog susreta Kurtija sa Vučićem, Muja je kazao da je opozicija izgubila kompas političkog djelovanja.

On je istakao da će mnogi izazovi koje je Kosovo imalo u posljednjih 10 godina, dolaskom premijera Kurtija biti riješeni i da će Kurti će završiti kao pravi lider Kosova jer je, kako je rekao, vratio "dostojanstvo Kosova kao zemlje".
 
"Na dobrom smo putu da budemo prepoznati kao strana u dijalogu na principu reciprociteta", rekao je Muja za Kosovo press.

Muja ocjenjuje da je premijer Kurti dobio ponovnu potvrdu njemačke podrške teritorijalnom integritetu, međusobnom priznanju sa Srbijom, nastavku Berlinskog procesa i viznoj liberalizaciji.

"To je bila jedna od najvažnijih poseta bilo kog predstavnika Kosova u inostranstvu. Iz nekog razloga, prvi je zamah rusko-ukrajinskog rata, to je bila dobra prilika da se istakne razlika Kosova u odnosu na našeg susjeda Srbiju, ili davnašnja bitka Kosova i Ukrajine sa autokratijama", rekao je Muja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express